A Taste Atlas, amely a nemzeti konyhákra specializálódott, minden év végén összeállít egy nemzetközi gasztronómiai rangsort. Ebben a listában nemcsak a különböző országok legnépszerűbb étkei szerepelnek, hanem azok is, amelyek nem arattak nagy sikert a külföldi ínyencek körében. Míg olyan magyar klasszikusok, mint a gulyásleves, a csirkepaprikás vagy a Rákóczi túrós gyakran megtalálhatóak a helyi éttermek menüjén, addig akadnak olyan fogások is, amelyek nem tudtak hasonló népszerűségre szert tenni a nemzetközi közönség körében.
Manapság számos receptmegosztó oldal közül válogathatunk, de ha nemzetek konyháiból szeretnénk inspirálódni, a Taste Atlas az egyik legjobb választás. Az oldalon eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, mintegy 6500 helyi alapanyagot és körülbelül 24 ezer éttermet gyűjtöttek össze a szerkesztők és a közösség tagjai. A több tízezer fős olvasótábor folyamatosan értékeli a receptket, konyhákat, éttermeket és gasztronómiai úti célokat, így például azt is megtudhatjuk, melyek Magyarország legnépszerűbb, illetve legkevésbé kedvelt ételei – írja a Drive.
Ez is érdekelhet: 5 magyar történelmi személy és kedvenc ételeik
A lista szerint Magyarország legfinomabb ételének a húsleves számít.
A népszerűségi rangsor második helyén a hagyományos reggelik egyik kedvence, a bundás kenyér végzett, de hasonlóan nagy kedvencnek számít a csabai kolbász és a szegedi szalámi is. A külföldi olvasók körében nagy sikert aratott a farsangi csemege, a fánk, amely éppen hogy megelőzte a klasszikus csirkepaprikást.
A legjobb magyar ételek top 10-es listája a Taste Atlas szerint:
- Húsleves
- Bundás kenyér
- Csabai kolbász
- Szegedi szalámi
- Fánk
- Csirkepaprikás
- Kifli
- Lekvár
- Túró rudi
- Gyulai kolbász
A 98 magyar ételt és terméket felsoroló lista azt is megmutatja, hogy bizonyos általunk kedvelt fogások nem váltották ki a nemzetközi olvasók lelkesedését. A legkevésbé népszerűek között található a borleves, a pacalpörkölt és a disznósajt. A Stefánia szelet sem aratott osztatlan sikert, és az értékelések alapján a főzelékek, a flódni, az oroszkrémtorta, a Rigó Jancsi, a túrós csusza, a paprikás krumpli, a töltött paprika, sőt még a mákos bejgli is az alsóbb helyezettek között szerepeltek.
A negatív lista:
- Borleves
- Pacalpörkölt
- Disznósajt
- Stefánia szelet
- Mákos tészta
- Vadas marha
- Rakott káposzta
- Kókuszkocka
- Főzelékek
- Flódni