mária terézia

5 magyar történelmi személy és kedvenc ételeik

A magyar történelem népszerű alakjai nemcsak politikai és kulturális örökséget hagytak hátra, hanem ízlésüket és gasztronómiai preferenciáikat is. Miért rajongott Mária Terézia vagy éppen Széchenyi? Mutatjuk!


Petőfi Sándor

commons.wikimedia.org

A pecsenyehús és a túros csusza voltak Petőfi Sándor első számú kedvencei, de nem vetette meg a marharostélyost lecsóval, a töltött tojást, a fokhagymás kolbászt vagy éppen a reggelire fogyasztott gulyást sem. Saját kezűleg készítette katonatársainak a kukoricagombócot, melyet rántott levesek mellé szolgáltak. Állítólag kiválóan értett a galuska elkészítéséhez is, így talán nem véletlen, hogy az étel megjelenik a János vitézben is.

Ez is érdekelhet! Amikor a kenyér ára milliós tétel volt: a történelem 5 legdurvább hiperinflációja

Mária Terézia

commons.wikimedia.org

Mária Terézia a hamisítatlan barokk fogások szerelmese volt. A királynő kedvencei közé tartozott a kappan leves, a roston sült hal, a fahéjas-mézes sült alma, az italok közül pedig a pölöskei muskotályos bort preferálta.

Széchenyi István

en.wikipedia.org

Széchenyi István hatalmas rajongója volt az akkoriban „fagyosnak” vagy „hideg nyalatnak" nevezett csemegének, a fagylaltnak, ami szép tálalásban, tisztára mosott tengeri kagylóban került a nagyközönség elé.

Kis érdekesség, hogy az olaszoknál már jóval korábban létezett a népszerű desszert, Pesten azonban jóval később, az 1760-as években kezdték el árusítani.

Jókai Mór

commons.wikimedia.org

Jókai Mór favoritja a tiroli máj volt, de rajongott a máig legendás, róla elnevezett, nagy szemű babból és malackörömből készült Jókai-bablevesért is. Feljegyzéseiben az utóbbi fogást ,,görögolvasó arany vagy angyalbakancs“ kifejezéssel illette.

Olvasd el ezt is! Híres merényletek, amelyek megváltoztatták a történelem menetét

Kádár János

hu.wikipedia.org

Bár Kádár János kedvenc ételeiről számos mendemondát lehetett hallani, miszerint rajongott a krumplilevesért és a krumplistésztáért, azonban pár éve Michels Antal – aki maga is főzött neki – elárulta az egykori politikus favoritjait.

Az biztos, hogy Kádár Jánost az egyszerű ételek híveként tartottuk számon, az igazi kedvence azonban nem a krumplileves, hanem a stíriai metélt volt. Abból akár két adagot is megevett egyszerre

– mondta Michels.

A figyelmetekbe ajánljuk