II. Erzsébet
Fotó: Getty Images

Trónhoz láncolva – A történelem 5 leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója

Alábbi listánkkal bemutatjuk azt az öt uralkodót, aki a feljegyzett történelemben a leghosszabb ideig ülhetett a trónon. Fun fact: Ferenc József 67 évével és 355 napjával éppenhogy nem tudott felkerülni a listára.


5. Kʼinich Janaab Pakal (uralkodása: 615-683) – Palenque

Palenque

Palenque

Fotó: Getty Images

A spanyol hódítók által Palenque-nek elnevezett maja városállam területén már Kr. e. 250-150 körül is éltek közösségek. A terület virágkorát azonban – a feljegyzések szerint – a 68 évig és 33 napig uralkodó Kʼinich Janaab Pakal alatt élte, ekkor vált ugyanis a régió vallási központjává. A „Nap Pajzsa" nevet viselő király 12 évesen került trónra, az ő ideje alatt épültek fel a mai napig megmaradt piramistemplomok, amelyek 1987 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

Ezt is olvasd el! Királyként születni – négy gyerekuralkodó a történelemből

4: II. János (1858-1929) – Liechtenstein

II. J\u00e1nos, Liechtenstein hercege

II. János, Liechtenstein hercege

Fotó: Getty Images

A 18 évesen trónra került II. János 70 évig és 91 napig uralkodott a Liechtenstein-ház leszármazottjaként a hercegségben. A híresen ember- és társaságkerülő férfi serényen támogatta a kultúrát és a tudományt, 1869-ben például elsők között kezdtek el távírótó használni.

1887-ben megépült az első vasút, 1898-ban pedig a telefont is bevezették. Az örök agglegény herceg a szinte minden háborúból kimaradó, semleges államában a hadsereget feleslegesnek tartotta, így azt fel is oszlatta 1868-ban, külpolitikában pedig Svájc felé fordult Ausztria helyett. 1921-ben kiadott alkotmánya – kisebb változtatásokkal – még a mai napig hatályban van.

3:  Bhumibol Aduljadedzs (1946-2016) – Thaiföld

IX. R\u00e1ma

IX. Ráma

Fotó: Getty Images

A IX. Ráma néven is ismert thaiföldi király 70 év és 126 nap hosszúságú uralkodásával a történelem legtovább trónon lévő nem európai királya. Az Egyesült Államokban született férfi 1946-ban, 18 évesen került hatalomra, koronázására azonban csak négy évvel később került sor, először ugyanis Svájcban folytatott tanulmányait akarta befejezni.

Igaz, Thaiföldön már előtte megszüntették az abszolút monarchiát, az ország vallási vezetőjeként nagy hatást gyakorolt mind kulturális, mind gazdasági értelemben államára. 70 évíg ült a trónon, amely alatt több mint 30 miniszterelnöknek, 15 új alkotmánynak és 18 államcsínynek volt közvetlen szemtanúja. Fia, X. Ráma napjainkban már nem örvend apjához fogható népszerűségnek.

2. II. Erzsébet (1952-2022) – Nagy-Brittania

II. Erzs\u00e9bet \u00e9s egyik kuty\u00e1ja

II. Erzsébet és egyik kutyája

Fotó: Getty Images

II. Erzsébet édesapja, VI. György 1952-ben bekövetkezett halála után lett az Egyesült Királyság és további 14 nemzetközösségi ország államfője. Regnálása alatt számos nemzetközi kapcsolatot kiépített, de a brit polgárokat sem felejtette el: több hagyomány közül az egyik legkedvesebb az a karácsonykor esedékes királyi beszéd, amelyet uralkodása első évétől a rádió, majd a televízió sugárzott. A Windsor-ház tagja az elmúlt évtizedekben a nemzetközi közbeszéd egyik legemblematikusabb arcává vált, összetartotta a brit királyi családot, 70 év és 214 nap után utódjaként III. Károly király került hatalomra 2022-ben.

Ez is érdekelhet: Az angol királynő, aki mindössze 9 napig uralkodott

1. XIV. Lajos (1643- 1715) – Franciaország

XIV. Lajos

XIV. Lajos

Fotó: Getty Images

A Napkirály az abszolutista Francia Királyság első embereként 72 évet és 110 napot ült a trónon. Hosszú uralkodása nemzetközi téren haladást jelentett, az ő idejében vált ugyanis Franciaország a kontinens vezető hatalmává. 1688-tól Angliával, a Német-Római Birodalommal, majd később a spanyol örökösödési háborúban egész Európával hadba szállt. Ezzel együtt viszont népével egyáltalán nem törődött, a nemességet pedig Versailles-ba költöztetett udvarának pompájával nyűgözte csak le. „Az állam én vagyok!" szállóigéje tökéletesen összefoglalja XIV. Lajos uralkodásának körülményeit.

A figyelmetekbe ajánljuk