károly herceg és kamilla
Getty Images

Így változnak a királyi családtagok titulusai Erzsébet királynő halála után

Közvetlenül a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő halála után elsőszülött fia, Károly herceg lett hivatalosan az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség birodalmainak uralkodója. De hogyan fogják őt és feleségét, Kamilla hercegnét ezentúl emlegetni? És vajon megváltoznak-e a dolgok Cambridge-ék számára?


Őfelsége szóvivője megerősítette a BAZAAR.com-nak, hogy az uralkodót III. Károly királynak fogják szólitani. Eközben Kamillát, akit korábban Cornwall hercegnéjeként ismertek, ezentúl királynéként ismerik majd el.

Az alábbiakban felsoroljuk a királyi család főbb tagjainak új címeit:

III. Károly király

Getty Images

Bár nemrégiben megerősítést nyert, hogy Károlyt III. Károly királyként fogják ismerni, nem minden brit uralkodó ragaszkodott a keresztnevéhez a trónra lépésekor.

Károly nagyapjának keresztneve például Albert Frederick Arthur George volt. De amikor király lett, felvette a VI. György uralkodói nevet. Erzsébet királynő dédnagyanyja, Viktória királynő is megváltoztatta a nevét, mivel Alexandrina Victoria néven keresztelték meg.

Az új uralkodó a III. Károly király nevet választotta, és ezzel édesanyja nyomdokaiba lépett, aki a 70 évvel ezelőtti trónra lépésekor felrúgta a hagyományt, amikor úgy döntött, hogy megtartja keresztnevét.

Kamilla királyné

Hugh Hastings - WPAPool/Getty Images

Miután Kamilla és Károly 2005-ben összeházasodtak, a Buckingham-palota bejelentette, hogy Kamilla Károly trónra lépése után a hercegnéi címet veszi fel.

Erzsébet királynő azonban később kifejezte „őszinte kívánságát", hogy Kamilla viselje a Queen Consort (királyné) címet.

A trónra lépésének 70. évfordulója előtt egy nappal kiadott levelében a néhai uralkodó a következőket írta:

Amikor az idők teljében fiam, Károly király lesz, tudom, hogy ugyanolyan támogatást fogtok neki és feleségének, Kamillának nyújtani, mint amilyet nekem adtatok; és az az őszinte kívánságom, hogy amikor eljön ez az idő, Kamilla a királyné címet viselje, miközben folytatja hűséges szolgálatát.

Akkor a Clarence House szóvivője a BAZAAR.com-nak azt mondta, hogy a házaspár tagjait „meghatották és megtisztelték Őfelsége szavai".

Mi a különbség a királynő és a királyné között?

A királyné címet hagyományosan az uralkodó feleségének adják, míg a királynő címet kizárólag női uralkodók kapják. Ezért a néhai II. Erzsébet királynő örökölte a címet, miután apja, VI. György király halála után felkerült a trónra, míg Kamilla a Károllyal kötött házassága miatt kapta meg a titulust.

Vilmos herceg és Katalin hercegné

Getty Images

Vilmos herceg és Katalin hercegné a királynő halála után frissítették a titulusukat a közösségi médiában. Amellett, hogy ők Cambridge hercege és hercegnéje, mostantól Vilmosék viselik a Cornwall hercege és hercegnéje címet is. A cambridge-i titulust 2011-ben, házasságkötésüket követően vették fel, az új cornwalli címüket pedig Károlytól és Kamillától örökölték.

Twitter-biojukban mostantól ez áll:

A cornwalli és cambridge-i herceg és hercegné, valamint a királyi alapítvány hivatalos fiókja, székhelyük a Kensington-palota.

Vilmos valószínűleg apja korábbi címét, a walesi hercegi titulusát is örökölni fogja – ezt a címet hagyományosan a trónörökös kapja.

Egyelőre nem világos, hogy ezek a címváltozások érintik-e a Cambridge-ék három gyermekét: György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget.

Forrás: Harpers Bazaar


A figyelmetekbe ajánljuk