II. Erzsébet királynő.
Getty Images

A tévhitekkel ellentétben nem II. Erzsébet volt a világtörténelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója

2022. szeptember 8-án a brit királyi család bejelentette, hogy II. Erzsébet királynő 96 éves korában elhunyt.


Károly, aki édesanyja halálának pillanatában III. Károly király lett, saját közleményt adott ki:

Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúsággal tölt el engem és családom minden tagját. Mélységesen gyászoljuk egy nagyra becsült uralkodónő és egy nagyon szeretett anya halálát. Tudom, hogy veszteségét az egész ország, a birodalmak és a Nemzetközösség, valamint számtalan ember fogja mélyen átérezni világszerte.

Miközben a média továbbra is aktívan foglalkozik a néhai uralkodó kiterjedt örökségével, fontos megjegyezni, hogy II. Erzsébet királynő valójában nem a világ leghosszabb ideig regnáló uralkodója volt.

A pontosság kedvéért azt kell mondani, hogy ő volt a leghosszabb ideig regnáló brit uralkodó, miután 70 évig szolgálta az országot.

A világ leghosszabb ideig regnáló uralkodója cím azonban még mindig XIV. Lajos francia királyt illeti. Míg Erzsébet 25 évesen lett királynő, addig XIV. Lajos mindössze négyéves volt, amikor királlyá kiáltották ki – írja a Biography.com.

Lajos fiatal kora miatt édesanyja, Anna gyakorolta a hatalmat, emellett a fiatal király keresztapjára, Jules Mazarin bíborosra támaszkodott, hogy helyettesítse őt főminiszterként és de facto uralkodóként.

Lajost 15 évesen koronázták meg, de hét évvel később, Mazarin halála után szerezte meg a teljes irányítást Franciaország felett. A „Napkirályként" is ismert Lajos hivatalosan 72 évig és 110 napig uralkodott a BBC szerint.

Íme a világtörténelem öt leghosszabb ideig regnáló uralkodóinak listája:

  • XIV. Lajos francia király (72 év, 110 nap)
  • II. Erzsébet brit királynő (70 év, 7 hónap, 2 nap).
  • Nagy Bhumibol Adulyadej thaiföldi király (70 év, 126 nap)
  • II. Johann Liechtenstein (70 év, 91 nap)
  • K'inich Janaab Pakal, Palenque maja városállamának vezetője (68 év, 33 nap).

Tekintettel arra, hogy II. Erzsébet királynő közvetlenül apja, VI. György király 1952-ben bekövetkezett halála után lépett trónra, és azonnal átvette az uralkodói feladatokat, azt az érvet lehet felhozni, hogy ő a világtörténelem leghosszabb ideig szolgáló uralkodója, attól függően, hogy a „szolgáló" fogalmát hogyan határozzuk meg.

De függetlenül attól, hogy uralkodása milyen hosszú volt az előtte hatalmon lévő államfőkhöz képest, nem kérdés, hogy a modern történelemben betöltött szerepére és hatására nagyon sokáig emlékezni fognak.


A figyelmetekbe ajánljuk