erzsébet királynő
Getty

Elhunyt II. Erzsébet királynő

A modern történelem egyik legmeghatározóbb alakja, II. Erzsébet királynő 96 éves korában elhunyt – közölte a Buckingham-palota.


Békében ment el a királynő ma délután

– jelentette magyar idő szerint 19.30-kor a Buckingham palota.

II. Erzsébet 1952 óta, több mint 70 éven keresztül volt az Egyesült Királyság uralkodója, ami rekordnak számít a brit történelemben – a királynő az év elején ünnepelte platina jubileumát.

A Buckingham-palota már ma délután közleményt adott ki, miszerint a királynőt orvosi ellenőrzés alatt tartják a Londontól 800 kilométerre lévő skóciai Balmoral kastélyában. A hír hallatán a trónörökös, Károly herceg feleségével, Kamilla hercegnével azonnal Skóciába utazott, később Vilmos és Harry herceg is megérkezett, ahogy a királyi család többi tagjai is.

Már a délutáni közlemény is aggodalomra adott okot, mivel a királyi udvar csak a legindokoltabb esetekben közöl bármilyen részleteket a magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

Ettől függetlenül már előtte is voltak arra utaló jelek, hogy II. Erzsébet királynő nincs jól: szokatlan módon szintén Balmoralban bízta meg Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással a Buckingham-palota helyett, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását is.

A királyi udvar akkoriban a királynő mozgásproblémáit emlegette, ami miatt Skóciában kellett maradnia.

Emellett az utóbbi hónapokban Erzsébet több jelentős hivatalos programját is lemondták: nem utazott el Észak-Írországba és a skóciai Glasgow-ba sem, ahol a tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán volt hivatalos – de tavaly október második felében Buckingham-palota rövid közleménye szerint Erzsébetnek egy éjszakát a kórházban kellett töltenie.

II. Erzsébet 96 éves korában hunyt el, a róla szóló részletes nekrológunkat itt lehet elolvasni.

A figyelmetekbe ajánljuk