II. Károly brit király portréja
Fotó: Getty Images

II. Károly brit király portréja

A brit király, aki VIII. Henriknél is vadabb szerelmi életet élt

II. Károly brit király helyreállította ugyan a monarchiát az angol forradalom utáni években, szerelmi életét azonban sosem tudta nagyon rendben tartani.


A történelembe vidám uralkodóként bevonult II. Károly messze földön hírhedt szerelmi életet élt, amely még VIII. Henriket is felülmúlta. Az 1630-ban született uralkodó korai éveit száműzetésben töltötte, mivel apját az angol polgárháborúban a parlament megbuktatta.

Ez is érdekelhet: Meglepő tények VIII. Henrik hat feleségéről, amik történelemórán kimaradtak

1660-ban azonban – jelentős támogatottsággal a háta mögött – visszafoglalta a trónt, amely egyben a monarchia helyreállítását jelentette. Uralkodása egészen 1685-ben bekövetkezett haláláig tartott.

Bár Károly a művészetek és a tudományok mecénásaként is figyelemre méltó eredményeket ért el, leginkább termékeny házasságtörő kapcsolatai miatt emlékeznek rá. A feljegyzések szerint 9 különböző anyától összesen 15 törvénytelen gyermeke született.

Ez a fajta életmód rányomta a bélyegét az udvar hangulatára is, ahol szeretői nyilvános viszonyokat folytattak másokkal, ezzel pedig folyamatosan intrikákat és rivalizálásokat szítva.

Ezt is nézd meg! „Öltözz fel és megmondom, hogy ki vagy!" - divat a Tudor-korban

Közülük kiemelkedett Louise de Kéroualle francia szerzőnő és Barbara Palmer, utóbbi bátran kiállt Károly házassága ellen – idézi a HelloMagyar az Ancient Origins cikkét. II. Károly király Moll Davis és Nell Gwynn színésznőkkel fenntartott viszonya csak további polgárpukkasztó botrányoknak ágyazott meg.

Annak ellenére, hogy feleségül vette végül Braganza Katalint, az uralkodó nem hagyta, hogy a házastársi hűség megzavarja egyéb kapcsolatait. A sors persze megbosszulta Károly csélcsap életvitelét, ugyanis törvénytelen trónörökös nélkül hunyt el.

A figyelmetekbe ajánljuk