VIII. Eduárd brit király
Profimedia-Red Dot/ Hamu és Gyémánt

Az uralkodó, aki falta a nőket: VIII. Eduárd brit király

Egy botrányos uralkodás kezdete: VIII. Eduárd király még koronázása előtt válaszút elé került, a trón vagy a szerelem. Nem is csoda, hogy családja igazi fekete bárányként tekintett rá.


Szöveg: Bihari Dániel

A későbbi VIII. Eduárd angol király mindenkit kiborító, aranyifjú élete az első világháború idején vette kezdetét, amikor walesi hercegként a nyugati fronton szolgált, és társai befizették egy prostituálthoz. Az akkor 23 éves fiúra nagy hatást tett Maggy tudománya, mondhatni a rabja lett, és gyakran visszajárt a dominaként ismert kurtizánhoz.

Ezt követően egyre nagyobb hévvel falta a nőket. Jó érzékkel házas asszonyokat szemelt ki magának, általában nála idősebbeket, akikkel aztán viharos viszonyt folytatott – a királyi házra való tekintettel az illető férje általában félrenézett –, miközben továbbra sem vetette meg a pénzen vett szerelmet.

Az igen népszerű trónörökös sokszor és mindenki megelégedésére helyettesítette a romló egészségű királyt hivatalos eseményeken, V. György mégis egyre nehezebben viselte fia felelőtlen életmódját. Egyszer azt mondta: „Ha meghalok, ez a fiú tizenkét hónapon belül tönkreteszi magát.” Ha ezen a trón elvesztését értjük, hát igaza volt.

V. György halála után rögtön másnap, 1936. január 11-én Eduárd már szerelmével, Wallis Simpsonnal az oldalán nézte végig uralkodásának kihirdetését a palota ablakából. Ezzel egyértelművé tette, hogy nem mond le a nőről, aki ekkor még férjnél volt, mi több, korábban egyszer már elvált. A Brit Birodalom uralkodója, az anglikán egyház feje nem vehetett el ilyen előéletű nőt, VIII. Eduárd király még koronázása előtt válaszút elé került: a trón vagy a szerelem.

Jó érzékkel házas asszonyokat nézett ki magának, általában nála idősebbeket, akikkel aztán viharos viszonyt folytatott – a királyi házra való tekintettel pedig
az illető férje általában félrenézett.

Az utóbbit választotta: december 11-én lemondott, 1937-ben feleségül vette az ismét elvált Wallist, életét pedig Windsor hercegeként folytatta. Nyugalmat azonban továbbra sem engedett a királyi háznak, sőt a második világháború idején nagyon is komoly fejfájást okozott hazájának. Rokonszenvezett ugyanis a német nemzetiszocializmussal, 1937 őszén a hercegi pár Hitler vendége volt Németországban, ahol Eduárd náci karlendítéssel üdvözölte a Führert.

A háború után visszavonult a politikától, feleségével Franciaországba költözött, de aktív és nyilvános társadalmi életet élt Párizsban, a királyi famíliával pedig korrekt, ám hűvös kapcsolatot ápolt. Eduárd 1972-ben hunyt el, alig egy hónappal 78. születésnapja előtt.

A cikk a Hamu és Gyémánt nyári lapszámában jelent meg, ahol többek között Alice Roosevelt, Pauline Bonaparte és Richard James Hart története is olvasható. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022/02. lapsz\u00e1mHamu és Gyémánt


A figyelmetekbe ajánljuk