II. Erzsébet királynő

Házasságtörés, szexuális zaklatás, testvérviszály – a brit királyi család legnagyobb botrányai

Mi folyik valójában a palota falai között? A brit királyi család a nyilvánosság számára talán hibátlannak tűnhetett egykor, az évek során azonban számos ellentmondással kellett szembenéznünk. Korántsem olyan tökéletes az életük, mint ahogy azt sokan gondolják. Elég csak Diána tragikus történetére, vagy épp Margit hercegnő szerelmi vívódására gondolni. Az óriási botrányok még a Buckingham-palotát sem kerülték el.


Karolina királynő pere

karolina kir\u00e1lyn\u0151 brunswick Braunschweigi Karolina

Braunschweigi Karolina

commons.wikimedia.org

1820-ban III. György király fia, IV. György 57 évesen lépett a trónra, aki akkor már több mint két évtizede külön élt feleségétől, Braunschweigi Karolinától. A királyi pár gyűlölte egymást – leginkább György Karolinát –, ezért az újdonsült uralkodó el is döntötte: távol tartja feleségét a tróntól. Mivel a házasságtörés volt a válás egyetlen jogalapja, György bíróság elé vitte egykori kedvesét és, saját hűtlenségei ellenére, magabiztosan hitt abban, hogy a közvélemény mellé áll majd. Ez azonban nem így lett.

Későbbiekben arra utasította Karolinát, hogy a koronázás során ne próbáljon belépni a westminsteri apátságba, a hercegnő azonban nem hallgatott rá, ekkor azonban ő járt pórul. Amikor ugyanis megpróbált bejutni a szertartása, az őrt álló katonák fegyvereket szegeztek rá, majd a helyettes lordkamarás bezárta előtte a kaput. Dörömbölni kezdett és kiabált, de senki nem engedte be, végül visszaült hintójába, és távozni kényszerült. Karolina még aznap este megbetegedett, és három hét gyengélkedés után meghalt.

​VIII. Eduárd király lemondása

Getty Images

VIII. Eduárd király lemondása, bár botrányos volt, nem a hűtlenségben, hanem a szerelemben gyökerezett. 1936-ban az újonnan megkoronázott király bejelentette, hogy feleségül kívánja venni a civil Wallis Simpsont, egy amerikai szocialistát, aki éppen második (!) férjétől vált. Azonban a király házassága egy elvált nővel, akinek még élt egykori házastársa, mind a polgári, mind pedig a vallási törvényeket sértette volna, így pedig alkotmányos válság alakult ki. Kevesebb mint egy évvel uralkodása után, egy addig példátlan és erősen kritizált lépéssel, a király a szerelmet választotta a hatalom helyett, és lemondott a trónról.

Margit és a szerelem

commons.wikimedia.org

Habár a királyi családnak rengeteg mindene megvolt és van, legyen az pénz, csillogás, rang – a legfontosabb és leglényegesebb komponens, ami a boldosághoz elengedhetetlen hiányzott. Nem szerethettek feltételek nélkül. A mindent elsöprő szerelem keretek közé volt szorítva. Ez pedig Margit hercegnő életére is erőteljesen rányomta a bélyeget. Bár ő sokkal szabadabban élhette ki szenvedélyeit nővérével, II. Erzsébet királynővel ellentétben, de mégsem annyira, mint egy civil fiatal nő.

Az ötvenes évek elején ismerkedett meg Peter Townsenddel, akivel viszonylag hamar szerelembe estek, volt azonban egy kis bökkenő. Egyrészt anyja háztartásának vezetője volt, másrészt Townsend már túl volt egy váláson, amikor megkérte Margit kezét. A románc körül kialakuló botrány pedig egyre veszedelmesebb lett.

A 16 év korkülönbség, illetve a férfinak az első házasságból született két gyermeke ellenére Margit azonnal igent mondott, és tájékoztatta nővérét, a királynőt, hogy Townsend felesége akar lenni. Mint 1936-ban VIII. Eduárd esetében, az anglikán egyház habozás nélkül elutasította a házasságot. S bár jót szeretett volna húgának, Erzsébet sem igazán támogatta az esküvőt, s mivel koronázása után hat hónapig a Brit Birodalom országait akarta meglátogatni, húgát az esküvő elhalasztására kérte:

A körülményeket tekintve, nem túlzó azt kérnem, hogy várj egy évet.

A királynő titkára ekkor azt javasolta, hogy Townsendet helyezzék külföldre, de Erzsébet ezt elutasította, és inkább saját udvartartásába vezényelte át. A brit kormány is elutasította a házasságot, a korabeli újságok pedig úgy írtak a lehetséges frigyről, mely királyi és a keresztény hagyománnyal szemben is ellenkező lett volna. Később pedig belátták ők is, hogy ez nem fog működni, így a hercegnő 1960-ban feleségül ment Antony Armstrong-Jones fényképészhez, akit II. Erzsébet királynő az esküvő alkalmából Snowdon grófjává nevezett ki, Margit pedig snowdoni grófné lett. De végül ez a házasság is válással végződött, amiért rengeteg kritika érte a hercegnőt.

Károly, a csalfa

Getty Images

Lerágott csont, de a listából lehetetlen kihagyni. Elég Károly hercegre gondolni és automatikusan a botrány jut eszünkbe –legalábbis nekem –, de ez talán nem meglepő. A walesi herceg és Diána kapcsolata – most már tudjuk – kezdettől fogva rendkívül feszült és boldogtalan volt, majd miután 1992-ben bejelentették, hogy különköltöznek nyilvánosan kezdtek egymás hűtlenségéről beszélni. A legsötétebb titkok felszínre kerülték, ami természetesen a bulvár címlapok közkedvelt témájává vált, ezt pedig a szívek királynője meg is fejelte egy zavarbaejtően nyílt és őszinte interjúval. 1995. november 20-án sugározták a ma már legendásnak számító Panoráma-beszélgetést, amit sokan a múlt század legfontosabb tévés interjújának tartanak, melyben Diána elmondta, hogy mindig is tudott a herceg házasságtörő kapcsolatáról.

Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt.

Botrány a botrányban. Az interjú ügye az utóbbi időben ismét a felszínre került, miután a hercegné öccse, Charles Spencer két éve bejelentette, hogy Martin Bashir hamisított bankszámlákat mutatott neki, amelyek arra utaltak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatoknak szolgáltatott ki szaftos információkat Diánáról fizetség fejében.

Az Epstein-ügy

Getty Images / Dan Kitwood

A királyi család történetének egyik legnagyobb botránya András herceghez kötődik, akit az eset idején a kiskorú Virginia Roberts vádolt meg szexuális zaklatással. Az Epstein-botrány néven is ismert, ellentmondásos szexuális visszaélési skandallum 2019-ben robbant ki, amikor Jefferey Epstein amerikai milliárdost letartóztatták emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával. Később Epsteint holtan találták manhattani börtöncellájában, de a mai napig nem tisztázott, hogy pontosan mi is történhetett vele. A nyelvcsontja 3 helyen is eltört, ez pedig furcsa, hiszen abban az esetben is maximum két csontja tört volna el, ha önkezével vet véget az életének. A hivatalos közlemény szerint ennek ellenére öngyilkosságot követett el, de nem kizárható, hogy gyilkosság áldozatává vált.

András herceg egy időben szoros kapcsolatban állt Epsteinnel, s a vádak alapján York hercege is aktív részese lehetett a mindenképp elítélendő biszniszhez.

Megxit

Meghan Markle \u00e9s Harry hercegNDZ/Star Max/GC Images

Önmagában nem is tűnne botrányosnak az, hogy Harry és vele együtt Meghan is lemond a királyi kötelezettségeiről. „Volt már rá példa a történelemben" – gondolhatnák (Eduárd király), bár akkoriban ezt a felelősségteljes döntés legtöbbször, ahogy már feljebb is említettem, a tiltott szerelemről szólt. Itt azonban minden más volt. Amikor 2020 januárjában Harry és Meghan, Sussex hercege és hercegnéje bejelentették, hogy visszalépnek a magas rangú királyi feladatoktól, még nem is sejtették, hogy micsoda elvetemült pletykacunamit zúdítanak a nyakukba.

Szándékunkban áll visszalépni a királyi család rangidős tagjaiként, és azon dolgozunk, hogy anyagilag függetlenné váljunk, miközben továbbra is teljes mértékben támogatjuk Őfelségét, a királynőt.

– írták a közleményükben.

Ennek eredményeképpen olvasni lehetett testvérviszályról, Meghan szörnyű természetéről és mindenféle rosszaindulatú szóbeszédről, amit az ember el tud képzelni.


(Forrás: ITT és ITT)

A figyelmetekbe ajánljuk