A brit királyi család

Szakértők szerint saját fia jelent veszélyt Erzsébet királynőre

Nehéz időszakot él meg a brit királyi család: Harry herceg még 2020-ban döntött úgy, hogy – hátra hagyva hercegi címével járó feladatait – családjával együtt az Egyesült Államokba költözik. Erzsébet királynő legkisebb fia, András herceg pedig szexuális zaklatási botrányba keveredett, emiatt megfosztottak főhercegi címeitől, és visszalépett a királyi megbízatásoktól. Úgy tűnik, a brit uralkodó tovább megy, és még több feladattól fosztja meg családtagjait.


Jelenleg a királyi család négy tagja helyettesítheti a királynőt, köztük Károly herceg és Vilmos herceg, akik a hét elején a parlament állami megnyitóján – Őfelsége távollétében – elmondták a királynő beszédét. A listán helyet kapott még Harry herceg és András herceg, ám úgy tűnik, ők királyi megbízatásaik hiányában már nem alkalmasak a helyettesítésre – írja a MarieClaire.

Királyi szakértők szerint a tény, miszerint York és Sussex hercegei még mindig szerepel a listán, a királynőre nézve kifejezetten „veszélyes” – kiváltképp, hogy az egyik királyi szakértő szerint Harry konkrétan a monarchia összeomlásán munkálkodik –, emiatt a királyi család más tagjainak kellene betölteniük ezt a szerepet.

A régensi törvény értelmében a 96 éves Erzsébet királynő kinevezhet államtanácsosokat, akik az uralkodó nevében látják el a feladatokat. Az államtanácsosok közé tartozott egyébként az uralkodó házastársa, Fülöp herceg is, de betölthetik ezt a szerepet a trónöröklési sorban következő négy személy – feltéve, hogy elmúltak 21 évesek.

\u200bErzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 k\u00e9t fi\u00e1val, K\u00e1roly herceggel (jobb) \u00e9s Andr\u00e1s herceggel (bal) 2019-ben.

Erzsébet királynő két fiával, Károly herceggel (jobb) és András herceggel (bal) 2019-ben.


GettyImages

Bár Harry herceg és András herceg jelenleg nem tagjai a királyi családnak, a listáról való eltávolításuk új jogszabályokat igényelne.

Abban az esetben, ha ez mégis megtörténne, helyüket Beatrix hercegnő, valamint Eugénia hercegnő vennék át, mivel ők a következő felnőttek a trónutódlási sorban.

A figyelmetekbe ajánljuk