VIII. Henrik ifj. Hans Holbein festményén
Kép: National Art Gallery, Barberini Palace/DeAgostini/Getty Images

Meglepő tények VIII. Henrik hat feleségéről, amik történelemórán kimaradtak

VIII. Henrik uralkodása két dologról a legismertebb: szakított a katolikus egyházzal, hogy az anglikán egyház élére álljon, és hat házasságot kötött.


Henrik legnagyobb hírnevét kétségkívül a fiúgyermek után sóvárgó, buja férfiként szerezte. Feleségei azonban sokkal izgalmasabb személyiségek voltak annál, mint amit általában tudunk róluk, hogy „elváltak, lefejezték őket, meghaltak". Bár a Tudor-korabeli nemes nőkre vonatkozó normák szerint igyekeztek élni, az angol politikában és vallásban betöltött szerepükön túl mindannyian összetett, lenyűgöző emberek. Őket mutatjuk most be.

1. Katalin királynő, 1485−1536

A spanyol hercegnő, Aragóniai Katalin azért ment Angliába, hogy feleségül menjen VII. Henrikkirály legidősebb fiához, Artúrhoz, aki azonban nem sokkal később egy betegségben meghalt. De nem sokáig maradt özvegy, mert apja halála után VIII. Henrik gyorsan megkérte a kezét. Katalin intelligens és tájékozott volt, jókat lehetett vele beszélgetni művészetekről, vallásról, sportról. A király 1513-ban kinevezte maga helyett régensnek, amíg Franciaországban tartózkodott. A skótok a helyzetet kihasználva megtámadták Angliát, de nem tudták, hogy Katalin lovon nevelkedett: villámgyorsan hadsereget toborzott és szövetségeseket szerzett, majd a floddeni csatában jelentős győzelmet is aratott felettük. Mindezt hét hónapos terhesen. Katalinnak tehetsége volt a varráshoz is, neki tulajdonítják a fekete hímzés népszerűvé tételét Angliában. Sajnos azonban egy létfontosságú téren nem volt ilyen sikeres: bármennyire is próbálkoztak, csak egy lánygyermekük született, Mária. Henrik figyelme hamar más nők felé fordult, de Katalin élete végéig szenvedélyesen küzdött a házasságáért.

Ez is érdekelhet: 7 érdekesség a legtragikusabb Mária skót királynőről

​2. Boleyn Anna, 1501 körül vagy 1507−1536

Boleyn Anna portr\u00e9ja, ami ifj. Hans Holbein festm\u00e9nye alapj\u00e1n k\u00e9sz\u00fclt

Kép: Stock Montage/Getty Images

Boleyn Anna 1521-ben érkezett Angliába a francia udvarból. Katalin királynő koszorúslánya volt, és közben akadt néhány figyelemre méltó románca, mielőtt VIII. Henrik figyelmét is felkeltette volna. Nem volt hajlandó Henrik szeretője lenni, ezzel felcsigázta a királyt, és kirobbantotta a katolikus egyházzal folytatott harcát, mely elutasította a Katalinnal kötött házasság érvénytelenítését. Így Henrik szakított a katolikus egyházzal, és az anglikán egyház fejévé nyilvánította magát − ily módon feleségül vehette Annát. Gyermekük, a későbbi történelem során jelentős szerepet játszó Erzsébet 1533. augusztus 26-án született. Anna tudta, hogy fiút kell szülnie, hogy megszilárdítsa pozícióját, de nem sikerült neki, és Henrik buja vágyai hamarosan újból más felé terelődtek. Henrik udvara ezúttal a válás helyett árulással, házasságtöréssel és vérfertőzéssel vádolta meg Annát, és 1536. május 19-én kivégezték.

Ha tovább olvasnál: Miért kellett Boleyn Annának meghalnia?

​3. Seymour Johanna, 1508/1509 körül−1537

Seymour Johanna portr\u00e9ja ifj. Hans Holbein \u00e1ltal

Kép: DEA / G. NIMATALLAH/De Agostini/Getty Images

VIII. Henrik Seymour Johannában olyan feleséget talált, aki megértette a szerepét, és jól el is játszotta azt. Johanna angol volt, nem született külföldi királyi családba, és nem szolgált külföldi udvarokban, mint Anna. Szuper-ambiciózus családja támogatásával Boleyn Anna példáját követte, visszautasította a férfi közeledését és visszaküldte az ajándékait. Ez a módszer ismét bevált. 1536-ban, 11 nappal Anna kivégzése után hozzáment Henrikhez. Tökéletes ellentéte volt a temperamentumos Annának, tudta, mikor kell hallgatni. 1537-ben megszületett végre a fiúgyermek is, akit annyira vártak, a későbbi VI. Edward. Sajnos a boldogság rövid életű volt; Johanna a szülés után két héten belül meghalt. VIII. Henrik összetört, és később egész életében hangsúlyozta, hogy Johanna volt a legkedvesebb és első „igazi" felesége. Úgy döntött, hogy halálakor is mellé temessék el.

Ez is érdekelhet: Magas homlok és sápadtság: avagy az ideális szépség a Tudor-korban

​4. Klevei Anna, 1515−1557

Klevei Anna ifj. Hans Holbein festm\u00e9ny\u00e9n

Kép: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images

Kleve német hercegsége fontos szövetségese volt Angliának. Klevei Vilmos hercegnek két nővére volt, és Henrik az idősebbik nővért, Annát választotta Hans Holbein portréja alapján. A kételyek és a vonzalom hiánya ellenére Henrik és Anna 1540-ben összeházasodtak, de nem lett jó vége. Henrik nem találta vonzónak Annát, akinek neveltetése nem terjedt ki arra, hogyan kell felpörgetni a hőt a hálószobában. Ám a történészek feltételezik, hogy Henrik képtelensége arra, hogy Anna felizgassa, inkább arról szólt, hogy már nem az a feszes, jóképű fiatalember volt, mint előző házasságaiban. Végül a király felfedezte a lány (felmondott) előszerződését, hogy feleségül megy a lotaringiai herceg fiához, így mindössze hat hónap házasság után beadta a válókeresetet, amit Anna ellenkezés nélkül elfogadott. Henrik emiatt bőkezűen osztogatta neki búcsúajándékait: házakat, pénzt és a királyi státusz megtartását. A válás után barátibb lett a viszonyuk, mint a házasságuk alatt.

​5. Howard Katalin, 1521−1542

Howard Katalin ifj. Hans Holbein festm\u00e9ny\u00e9n

Kép: Pictures from History/Universal Images Group/Getty Images

Annával kötött házassága idején VIII. Henrik saját udvarán belül keresgélt nők után. A fiatal Howard Katalin Anna udvarhölgye volt. Jellemző módon Henrik még házas korában elkezdte üldözni Katalint, és 19 nappal a válás után összeházasodtak. Henrik úgy tekintett a lányra, mint az ő „tövis nélküli rózsájára", aki erényes és ártatlan, de mint később kiderült, tévedett. Személyisége élénk és életvidám volt, szeretett táncolni, flörtölni, zenélni, játszani és új ruhákat vásárolni. De volt egy titka − már Henrik előtt is voltak viszonyai, és az egyiket folytatta a királyi házasság alatt is. Ő és Thomas Culpeper, Henrik egyik udvaronca, titokban találkozgattak, megbízható barátaik segítségével. Amikor Henrik végül rájött a viszonyra, halálra ítélte Katalint, és 1542-ben lefejeztette.

​6. Parr Katalin, 1512 - 1548

Parr Katalin William Scrots festm\u00e9ny\u00e9n

Kép: London, National Gallery / DeAgostini/Getty Images

Henrik utolsó felesége, Parr Katalin némi változást hozott: a fiatal, temperamentumos lányok helyett, akiket a király eddig hajszolt, ezúttal egy jól képzett, tanult, kétszeres özvegyet választott. A nő élénk volt, és szerette a művészeteket, ami még idős korában is vonzó tulajdonság volt Henrik számára. A több nyelven is folyékonyan beszélő nő 1545-ben kiadta az Imák vagy meditációk (Prayers or Meditations) című könyvet, az első angol nyelvű kötetet, amelyet egy angol nő adott ki saját nevén. Számos más, vallási témájú könyvet is írt. Katalin kötelességből és becsületből fogadta el Henrik ajánlatát, annak ellenére, hogy szerelmes volt Thomas Seymourba. Talán tanulva Howard Katalin hibájából, Parr véget vetett a Seymourral való kapcsolatának, és inkább ápolta a betegeskedő Henriket. Katalin az egyetlen feleség, aki túlélte a királyt.

Forrás: History Collection


A figyelmetekbe ajánljuk