válás
Shutterstock

4 magatartásforma, ami 90%-os pontossággal megjósolja, hogy válással végződik a házasság

Magyarországon az elmúlt években rekordszámú házasság ért véget, ami általános jelenségnek számít világviszonylatban is. Egy párkapcsolat felbomlásának összetett okai vannak, és számtalan tényezővel függ össze, a pszichológusok pedig több olyan viselkedési formát is felkutattak, amelyek összefüggésben állnak a házaspárok válásával.


A kérdés egyik szakértője Dr. John Gottman, a Washingtoni Egyetem emeritus pszichológiaprofesszora, akinek több évtizedes kutatásai szorosan a válás előrejelzésére és a házasság stabilitására összpontosítanak. A What Predicts Divorce? című könyvében, amely először 1993-ban jelent meg, felvázolta a négy legproblémásabb kommunikációs magatartásformát, amelyek előre jelzik, hogy a házaspárok szakítani fognak-e.

Megvetés

A partner aggályait komolytalannak minősíteni, ami gyakran olyan gesztusokban nyilvánul meg, mint a becézgetés, szarkazmus, ellenséges humor, szemforgatás, gúnyolódás.

Kritizálás

A partner jellemének, meggyőződésének, személyiségének, megjelenésének vagy cselekedeteinek hosszabb ideig tartó kritizálása, támadása.

Védekezés

Tagadni a felelősséget, amikor kritikával vagy tanáccsal közeledik a másik fél.

Érzelmi kivonulás

A kommunikációtól való elzárkózás, a problémákat figyelmen kívül hagyni vagy elfoglaltnak látni.

Gottman a fentebb felsorolt a tényezőket az „apokalipszis négy lovasának" nevezte el.

Gottman hét tanulmányt is írt a témában, amibe több száz párt vont be, és azt állítja, hogy több mint 90 százalékos pontossággal megjósolható, hogy mely párok válnak el, és melyek maradnak együtt. A személyiségtípusokon túl a felsorolt négy tényező nagy szerepet játszik a házasságok sikerében – állítja.

Azok a párok, akiknél a „négy lovas" jelen volt, átlagosan az esküvő után 5,6 évvel elváltak.

Kutatásai szerint a legmeghatározóbb tényező a megvetés, mivel ez a legerősebb előrejelzője annak, hogy egy házasság válással végződjön. Ettől függetlenül a szakember talált néhány lehetséges ellenszert a házassági megmentésére, különösen a megvetésre.

Elmondása szerint rövid távon a megvetést enyhítheti, ha az emberek leírják saját érzéseiket és igényeiket egy adott kérdéssel kapcsolatban. A pároknak meg kell próbálniuk elkerülni a „te" kijelentéseket, amelyek miatt a partnerek hibáztatva vagy támadva érezhetik magukat.

Hosszabb távon pedig fontos az „egymás iránti szeretet és csodálat kultúrájának kialakítása" – idézi az IFLScience a Gottmant.

A szakember azonban kiemelte: érdemes észben tartani, hogy a válásokat nem kizárólag a pszichológia, hanem egy sor kulturális, gazdasági és jogi tényező is megjósolhatja.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk