szerelmesek biciklin

„Szeretni nem annyit tesz, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti: együtt nézni ugyanabba az irányba" – így vélekedett Antoine de Saint-Exupéry a szerelemről.


A szerelem pszichológiáját költők, filozófusok, írók és sok más művész is vizsgálta az évek során, de tudományos kutatások állandó témája is. Most mi is összeszedtünk 10 olyan pszichológiai tényt a PsyBlog cikke alapján, amit talán még nem tudtál erről az eufórikus érzelemről.

​1. A szerelembe esés a másodperc egyötödét veszi igénybe

Egy ötödmásodperc kell ahhoz, hogy az eufóriát kiváltó vegyi anyagok elkezdjenek hatni az agyra, amikor ránézel arra a bizonyos valakire. A szerelemmel kapcsolatos agyi képalkotó vizsgálatok szerint az agy 12 különböző területe érintett.

Amikor egy szeretett személyre gondolunk, ezek a területek neurotranszmitterek koktélját szabadítják fel, beleértve az oxitocint, a dopamint, a vazopresszint és az adrenalint. Az agy így hasonló „löketet" kap, mint egy kis adag kokaintól.

​2. Agyi térkép

szerelmesp\u00e1r a hegytet\u0151n

Fotó: Caleb Ekeroth / unsplash

Az első tanulmány, ami a szerelem és a szexuális vágy közötti idegi különbséget vizsgálta, figyelemre méltó átfedéseket és markáns különbségeket is talált. Az eredmények azt mutatták, hogy hasonló agyi hálózatokat aktivál a két dolog: az érzelmek, a motiváció és a magasabb szintű gondolatok hálózatait.

A szerelem ezekre az áramkörökre épül, és az egyik kulcsfontosságú területe a striatumban található. Ez az agyterület jellemzően a magasabb és alacsonyabb szintű funkciók közötti egyensúly kialakításával van összefüggésben.

​3. A csók segít választani

Az erről szóló két új tanulmány is megállapította, hogy amellett, hogy szexi, a csókolózás segít az embereknek partnert választani, mint az új társ „kipróbálásának" egyik módja.

Emellett a kapcsolat fenntartásában is szerepet játszik. A kutatók összefüggést találtak a hosszú távú partnerek csókolózásának mennyisége és a kapcsolatuk minősége között.

​4. A párok 25 együtt töltött év után hasonlóbbnak tűnnek

szerelmesp\u00e1r egym\u00e1s \u00f6l\u00e9ben egy git\u00e1r mellett

Fotó: Toa Heftiba / unsplash

Egy kutatás megállapította, hogy 25 év házasság alatt a párok arcvonásai hasonlóbbá váltak.

Ennek oka lehet a közös étrend, a környezet, a személyiség összecsiszolódása, vagy akár a partnerrel való együttérzés eredménye az évek során.

​5. Távkapcsolatok

A közhiedelemmel ellentétben a szerelem pszichológiájával foglalkozó kutatások szerint a távkapcsolatok működhetnek. Két tényező segít életben tartani őket:

 • ha a párok több intim információt közölnek egymással,
 • ideálisabb képet alkotnak a partnerükről.

Ennek eredményeképpen a távkapcsolatban élők hasonló szinten elégedettek lehetnek, mint azok a szerelmesek, akik földrajzilag közel vannak egymáshoz.

​6. Négy dolog, ami megöl egy kapcsolatot

John Gottman pszichológus-professzor több mint 40 éve elemzi a szerelem kérdéskörét, hogy kiderítse, milyen viselkedésformák jósolják meg, hogy együtt marad-e két ember. Négy olyan dolgot talált, ami megöli a kapcsolatokat:

 • az ismételt kritika,
 • a megvetés kifejezése (például a szarkazmus),
 • az állandó védekezés,
 • az elakadás, amikor a kommunikáció szinte teljesen leáll.

​7. A modern házasságok megkövetelik az önmegvalósítást

szerlemesp\u00e1r k\u00f6t\u00f6tt pulcsiban

Fotó: Taisiia Tupak / unsplash

Míg régen inkább a biztonságról szólt, ma már az emberek a pszichológiai kiteljesedés és az önmegvalósítás felé vezető utat várják el egy házasságtól.

Sajnos ezekkel az igényekkel szemben a párok nem fordítanak elegendő időt és erőfeszítéseik növelésére.

​8. Egy egyszerű gyakorlat a házasság megmentésére

Ha nagyobb problémák merülnek fel a kapcsolatban, nem kell egyből terápiára menni. Ehelyett néhány közös filmnézés is megteszi a hatását.

Egy új, hároméves tanulmány szerint a válási arány több mint a felére csökken, ha párkapcsolatokról szóló filmeket néznek, és utána közösen feldolgozzuk, megbeszélik azokat.

​9. A válás utáni kapcsolat

A kapcsolatok még válás után sem feltétlenül érnek véget, különösen, ha gyerekek is vannak a képben. Egy tanulmány szerint a válás utáni együttnevelés ötféleképpen alakulhat, ezek közül az első három viszonylag működőképesnek tekinthető:

 • felbomlott párkapcsolatok, ahol (általában) az apa eltűnik,
 • haverok, ahol a szülők továbbra is legjobb barátok maradnak,
 • együttműködő kollégák, ahol a párok továbblépnek, de jó viszonyban maradnak egymással,
 • dühös társak, ahol a veszekedés a válás után is folytatódik,
 • tüzes ellenségek, ahol a gyerekek bábuként vesznek részt a harcban.

​10. Az apróságok fontossága

fut egy p\u00e1r a r\u00e9ten k\u00e9zen fogva

Fotó: sept commercial / unsplash

Folyamatosan arra buzdítanak minket, hogy a szeretet eladható és megvásárolható, de érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy gyakran az egészen apró dolgok válnak jelentőségteljessé.

Például ha a partnerednek hozol egy csésze teát az ágyba, kiviszed a szemetet, vagy csak megdicséred, hogy milyen jól néz ki meztelenül, mind sokkal többet érhet, mint egy doboz csokoládé vagy egy csokor virág (bár ezek sem ártanak néha!).

Végezetül ismét jöjjenek egy költő, Rainer Maria Rilke örökérvényű szavai a szerelem mibenlétéről:

Miután elfogadták a felismerést, hogy a legközelebbi emberi lények között is végtelen távolságok folytatódnak, csodálatos életmód nőhet egymás mellett, ha sikerül megszeretni a köztük lévő távolságot, amely lehetővé teszi, hogy mindegyikük láthassa a másik egészet az égen.
A figyelmetekbe ajánljuk