anne hathaway, william shakespeare felesége

anne hathaway, william shakespeare felesége

De vajon ki volt Shakespeare felesége? Öt érdekesség Anne Hathaway-ről

Igen, a világtörténelem egyik legnagyobb drámaírójának feleséget pontosan úgy hívták, mint korunk egyik legsikeresebb színésznőjét, Anne Hathatway-t. Bár azt gondolhatnánk, hogy valami furcsa történet áll a névazonosság mögött, a valóság viszont sokkal egyszerűbb: az Oscar-díjas színésznőt szimplán a drámaíró felesége után nevezték el. Ettől függetlenül Shakespeare párja kifejezetten érdekes életet élt.

​Gyerekkora

Anne Hathaway 1556-ban született (hét évvel volt idősebb férjénél – a szerk.), és a feltételezések szerint egy 90 hektáros farmon nőtt fel a Warwickshire-i Shotteryben, nem messze Shakespeare szülővárosától, Stratford-upon-Avontól. Sokgyerekes család legidősebb lánya volt, történetírók szerint azonban édesanyját korán elveszítette, mindössze 10 éves volt. Amikor Anne apja is meghalt 1581-ben, végrendeletében egy kisebb összeget hagyott rá, amelyet lánya házasságkötésére szánt.

Házassága az íróval

William Shakespeare és Anne Hathaway 1582-ben házasodtak össze, amikor Anne már több hónapos terhes volt első gyermekükkel.

A házasságot akkoriban szokatlannak tartották, mivel William még csak tizennyolc éves volt, így apja engedélyét kellett megszereznie ahhoz, hogy feleségül vehesse a 26 éves Anne-t.

Hogy elkerüljék a házasságon kívüli gyermekvállalás botrányát, a pár engedélyt kapott a worcesteri püspöki bíróságtól az eljárás felgyorsítására, és így a saját plébániájukon kívül házasodtak össze. Arról azonban nem maradtak fenn feljegyzések arról, hogy az esküvőt valójában hol tartották.

Gyermekeik

A pár első lánya, Susanna hat hónappal szülei házassága után született, és 1583. május 26-án keresztelték meg Stratford-upon-Avonban. A következő évben Anne ikrekkel lett terhes és 1585-ben megszületett Judith és Hamnet Shakespeare.

Nem sokkal az ikrek születése után Shakespeare elhagyta a családi házat, és Londonba utazott, hogy színészi és drámaírói karrierjét folytassa. Nem született több közös gyermekük, és külön éltek, amíg Shakespeare valamikor 1611 után vissza nem tért Stratfordba.

William Shakespeare \u00e9s csal\u00e1dja

William Shakespeare és családja

Ismeretlen német festő/Wikipediacommons

Vajon tényleg rokonok voltak?

Bár alig néhány kilométerre nőttek fel egymástól, és mindkettőjüknek kifejezetten szélesen kiterjedt családja volt a régióban, nincs bizonyíték arra, hogy Anne Hathaway és William Shakespeare vérségi rokonságban állt volna egymással.

Shakespeare halála után

A házasságuk természetét övező találgatások nagy része Shakespeare végrendeletének tartalmából ered. Amikor drámaíró 1616. április 23-án meghalt – ami egyben 52. születésnapja is volt – Shakespeare egyetlen dolgot hagyott feleségére: a „második legjobb ágyát".

Bár ezt a megvetés jelének is tekinthetnénk, a korszak tudósai rámutattak, hogy mivel az első ágyat gyakran a vendégek számára tartották fenn, az író a hitvesi ágyra utalhatott, így a gesztus inkább Shakespeare feleségéhez való ragaszkodását mutatja. Anne túlélte férjét, és 1623. augusztus 6-án bekövetkezett haláláig a házukban maradt.


A figyelmetekbe ajánljuk