„Öltözz fel és megmondom, hogy ki vagy!" - divat a Tudor-korban

„Öltözz fel és megmondom, hogy ki vagy!" - divat a Tudor-korban

A tudorok nagyra értékelték a divatot. S konkrét szabályokat rendeltek el azzal kapcsolatban, hogy mit lehet és mit nem lenne illő viselni. Ezzel pedig a ruhák a gazdagság, a hatalom és a státusz szimbólumává váltak.


Férfi divat

Pinterest

Az előkelő férfiak fehér selyeminget viseltek, amely a nyakuknál és a csuklójuknál fodros volt, ezen felül pedig egy szűk szabású inget, az ún. dupla inget viseltek. Mindehhez pedig gyapjú zoknit vagy harisnyát húztak.

Fodros, de mindenképpen látványos gallér

Pinterest

I. Mária és I. Erzsébet korában a gallérok egyre feltűnőbbek és gigászibbak lettek. E viselet pedig az egész Tudor-korszakban divatosnak számított.

Kesztyűk

A gazdag nők általában kesztyűt viseltek, hogy megmutassák, hogy vigyáznak a kezükre. Ráadásul a kesztyű viselése így arról is árulkodott, hogy nem végeznek fizikai munkát, ezzel pedig társadalmi hierarchiájukat is demonstrálták.

Egy kis francia

A francia divat nagyon népszerű volt a Tudor-udvarokban, különösen a nők körében. A francia ruháknak nyitott, szögletes nyakkivágásuk volt, amit megfelelőnek tartottak, ha egy asszony egy kis bőrt akart mutatni.

Fejfedők

Boleyn Anna és a csuklya

Pinterest

Aragóniai Katalin az angol csuklyát viselte, amelynek háromszög alakú kerete volt, míg VIII. Henrik második felesége, Boleyn Anna a lágyabb formájú francia csuklya viselését népszerűsítette. Majd VIII. Henrik harmadik felesége, Jane Seymour visszatért az angol csuklya viseléséhez, hogy elhatárolódjon a népszerűtlen Boleyn politikai imázsától.

Henrik, Henrik, te csodás!

commons.wikimedia.org

VIII. Henrik uralkodót egykor a világ legjobban öltözött uralkodója címmel illették, mivel mindig elegánsan öltözködött, és ruháin keresztül mutatta meg gazdagságát és befolyását.

Anyagok és színek

A királyság természetesen drága anyagokból, például selyemből, szaténból és bársonyból készült ruhákat viselt. Ezenkívül csak ők hordhatták a bíbor, a lila és az arany különféle árnyalatait.

(museumfacts)

A figyelmetekbe ajánljuk