Már a Tudor- és Erzsébet-korban is szigorú elképzelés volt arról, hogy milyen az „ideális" szépség - ez a röghöz kötött felfogás sajnos a mai napig sem változott. A keresztes hadjáratok újfajta sminkeket és addig ismeretlen összetevőket népszerűsítettek, amelyek lehetővé tették, hogy a stílusokat a korábbinál jobban variálják.


Az ideális nő a Tudor-korban

Porcelánfehér bőr és vörös ajkak. Szőke vagy vörös hajkorona ( de mindenképpen világos hajszín), a szemeknek pedig kéknek, zöldnek vagy szürkének kellett lenniük. A vörös haj ugyan nem volt feltétlenül szükséges az ideális szépséghez, de remekül szimbolizálta a státuszt. Amikor Boleyn Anna megtetszett a királynak, nem tartották szépnek, mert nem rendelkezett ezekkel a tulajdonságokkal. Sötét barna haja és majdnem fekete szeme elég volt ahhoz, hogy a sokan ne tartsák kívánatosnak. De persze sminkkel el lehetett érni a kívánt hatást, ami szintén státuszszimbólum volt. Hiszen csak a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják az akkori piperéket, s ez kiváltságnak számított.

Természetes megjelenés

Az erős smink csak az Erzsébet-korszakban vált divatossá. A korábbi Tudor-uralom idején inkább a bőrpuhító krémekre helyezték a hangsúlyt; ezek mézet, méhviaszt és szezámmagolajat tartalmaztak. Népszerűvé váltak a parfümök, amelyeket általában rózsából, tavirózsából és ibolyából készítettek.

Sápadtság

Különösen a sápadt fehér bőr volt lényeges a korabeli nők számára - I. Erzsébet szinte teljesen fehér a legtöbb portréján. Ennek a természetellenes fehérségnek az eléréséhez a nők festéket használtak, amelyek fehér ólom és ecet keverékéből készültek. Ez a krém azonban meglehetősen mérgező volt az ólom miatt és sok nő rendkívül fiatalon halt meg ólommérgezésben.

Sőt, a nők annyira vágytak a fehér bőrre, hogy hajlandóak voltak kivéreztetni magukat, hogy elérjék az elvárt tökéletes sápadtságot.

I. Erzsébet

A haj

A magas hajvonal volt a divat. A nők pedig gyakran tépkedték a hajukat, hogy minél később kezdődjön a hajuk. A nagy homlok akkoriban igazán mutatósnak számított.

Arc

A kohl egy másik dolog volt, ami minden gazdag és divatos nő toalettjében megtalálható volt. A modern szempillaspirál szerepét töltötte be, és a szempillák sötétítésére használták. A vörös ajkak színét a higanyszulfid használatával kapták meg, mivel ez tartalmazta a kívánatos vöröses színt, amit az orcákon is használták.

A figyelmetekbe ajánljuk