Szőrös, nem szőrös? Vajon kit találunk vonzóbbnak?
Korábban írtunk már a szakáll hasznáról, most pedig néhány kutatást tekintünk át arról, hogy hogyan látjuk a testszőrzetet. Mi a valóban vonzó számunkra, a szőrös, vagy a szőrtelen?

James Bond klasszikus ábrázolásánál megfigyelhetjük, hogy a férfiaknál a borotvált arc, és a szőrös mellkas az ideális férfiábrázolás. Ám a testszőrről való gondolkodás változását mutatja az is, hogy Daniel Craig James Bondja már szőrtelen felsőtesttel rendelkezik. A témával kapcsolatos újabb kutatások arra engednek következtetni, hogy míg a férfi testszőrzetről alkotott nézetek megengedőbbek, a nők testszőrzetével kapcsolatos kérdéseket szigorúbb szabályok övezik ─ olvasható a Psychologytoday cikkében.

16. századi festmény, ismeretlen művész

Wikipedia Commons

A kutatások, melyek nyugati mintán készültek, a következő tényekre mutatnak rá:
  • A nők több mint 90%-a alkalmaz szőrtelenítést a teste több részén is.
  • A férfiak 60-70%-a szőrtelenít, egyre többen foglalkoznak a mellkasszőrzet eltávolításával.
  • Németországban a férfiak 70%-a szőrteleníti a hónalját.
  • A Srí Lanka-i és brit nők is vonzóbbnak találják a szőrösebb férfiakat.
  • A férfiak a feléjük érkező komplex elvárásokra sokszor úgy reagálnak, hogy nem távolítják el teljesen a szőrzetet, borostát hagynak, ezzel egyszerre férfias és tiszta hatást keltve.
  • Sok férfi a hátáról is eltávolítja a szőrt, hogy az elvárásoknak megfeleljen.
  • A nők a testszőrzet eltávolításának okai között a vonzerőt és a kívánatosságot, valamint a társadalomnak való megfelelési vágyat említik.
  • További kutatások megerősítették, hogy a nők szőrtelenítését a társadalmi nyomás motiválhatja, amibe beletartozik a barátok, partnerek, elképzelt partnerek, és a média nyomása is.
  • Azokat a nőket, akik a testszőrzet megtartása, és nyilvános felvállalása mellett döntenek, gyakran szigorú társadalmi szemrehányások érik. Piszkosnak, állatiasnak, férfiasnak és agresszívnak tartják őket. Emellett kevésbé képzettnek, vagy mentális betegnek is könnyebben címkézhetik őket.
  • Egy nagyobb kutatásban pedig feltárták, hogy amíg a nők esetében szinte csak a karon levő szőr az elfogadott, a férfiaknál a szőrös hát az egyetlen, ami taszítja a nőket. A nők és a férfiak egyaránt úgy vélekedtek, hogy amennyiben egy férfi úgy dönt, meghagyja teljes testszőrzetét, az természetes és elfogadható. A résztvevők jóval kisebb része tartotta ugyanezt igaznak nőkre nézve.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagy különbség van a nemek között a szőrtelenítés kapcsán, de a trendek és nézetek folyamatosan változnak, gondoljunk csak James Bondra.


A figyelmetekbe ajánljuk