mária skót királynő

Megfejtették a bebörtönzött Mária skót királynő elveszettnek hitt leveleit

A kutatók szerint 100 éve nem történt ekkora felfedezés a skót királynővel kapcsolatban.


Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megfejteni I. Mária skót királynő rejtélyes, korábban elveszettnek hitt leveleit. Mária a leveleket 1578 és 1584 között írta „kifinomult titkosítási rendszerrel", amikor unokatestvére, I. Erzsébet királynő börtönbe zárta. A közlemény szerint nemzetközi kódtörők csapata a párizsi nemzeti könyvtárában, a Bibliothèque nationale de France archívumában kutakodtak, amikor rábukkantak a kódolt levelekre – írja a LiveScience.

Az üzenetekben betűk és szimbólumok sorozata áll, amiknek eddig nem tudták dekódolni a jelentésüket. A kutatócsoport már korábban is sikerrel tört fel királyoktól és királynőktől származó titkos kódokat, de a mostani eredményeket azért tartják jelentősnek, mert több tucat levelet tudtak megfejteni egyszerre.

A leveleket a csoport összehasonlította más történelmi feljegyzésekkel, végül pedig 57 levél tartalmát tudtak dekódolni. Ráadásul ebből 50-et eddig nem is ismertek , csak a kutatócsoport találta meg őket a könyvtárban.

A Cryptologia folyóiratban február 7-én megjelent tanulmány szerint a kutatók sikeresen azonosítottak olyan szimbólumokat is, amelyek meghatározott neveket, helyeket és dátumokat jelentenek.

Mária a bebörtönzése után Castelnau de Mauvissière-vel, Anglia franciaországi nagykövetével levelezett, aki szintén a katolikusokat támogatta a reformátusok helyett. A levelekben a királynő a a rossz börtönkörülményeiről, a romló egészségéről, valamint az I. Erzsébettel való tárgyalásairól ír.

Unokatestvérével is levelezett, amiben a szabadulása feltételeit tárgyalták I. Erzsébettel, de ezekről azt írta, hogy nem hisz bennük.

A levelek együtt összesen körülbelül 50 ezer szót tartalmaznak, ami a kutatók szerint új megvilágításba helyezi Mária Angliában eltöltött éveinek egy részét.


A figyelmetekbe ajánljuk