Hellen Mirren mint II. Erzsébet A királynő című filmben
Fotó: Profimédia

5 film a brit királyi család leghíresebb női tagjairól, amit érdemes megnézned

II. Erzsébet királynő a múlt héten, szeptember 8-án, 96 éves korában elhunyt, mint az Egyesült Királyság leghosszabb ideig trónon levő uralkodója. Nagyszabású életét számos alkotás megörökítette már.


Világszerte úgy emlékeznek most rá, mint a folyamatosan változó világ állandó jelenségére, egy biztos pontra a történelmi események viharában. Hét évtizedes uralkodása alatt számos film és televíziós műsor készült róla és a királyi család életének történéseiről, hol több, hol kevesebb mértékben alkalmazva a művészi szabadságot a történelmi tényekkel szemben. Bár a népszerű Netflix-sorozat, A korona 6. évadának forgatását most leállították a királynő halálának tiszteletére, az 5. évad novemberben érkezik. Összegyűjtöttük a legjobb mozgóképes alkotásokat II. Erzsébet életéről.

A királynő (2006)

Helen Mirren mint II. Erzs\u00e9bet A kir\u00e1lyn\u0151 c\u00edm\u0171 filmben

Fotó: Profimédia

Nem lehet királyi filmekről beszélni a 2006-os A királynő kihagyásával, amelyért az erősen sminkelt Helen Mirren Oscar-díjat kapott. A Diana 1997-es halálát követő napokban játszódó film a monarchia belső működését tárja fel: a legmagasabb rangú tagok azon töprengenek, milyen szerepet vállaljanak az elhunyt hercegné nyilvános gyászában. Miután egy évvel korábban, a Károly hercegtől való válását követően megfosztották hivatalos „Ő Királyi Fensége” (Her Royal Highness) címétől, Diana már nem számított a királyi család tagjának.

II. Erzsébet királynő (Mirren) ezért úgy véli, nem tartozik a nyilvánosságnak azzal, hogy nyilvános gyászszertartást tartson volt menyének. Bár a valós történettől elrugaszkodtak (a filmben a Michael Sheen által alakított Tony Blair akkori miniszterelnökön múlik, hogy hasson a királynőre, és megmentse a monarchiát), a film cselekményének egy része a valóságban gyökerezik. A nagy médiafigyelem következtében Anglia uralkodója végül úgy döntött, hogy a Buckingham-palota zászlaját félárbocra ereszti, és egy televíziós beszédben tiszteleg a néhai hercegné előtt.

Spencer (2021)

Kristen Stewart mint Diana a Spencer c\u00edm\u0171 filmben

Fotó: Profimédia

A Spencer egy 2021-es történelmi fikciós pszichológiai drámafilm, amelyet Pablo Larraín rendezett és Steven Knight írt. A film 1991 karácsonyán játszódik, amit II. Erzsébet a Sandringham-házban tölt szerettei körében. Diana hercegné egzisztenciális válságát mutatja be, aki a Károly hercegtől való elválást fontolgatja, és a brit királyi család elhagyását. Kristen Stewart meglepően árnyaltan alakítja benne Dianát, aki belefáradt a színlelésbe, és vissza akarja venni a saját élete feletti irányítást.

A Spencert nagyrészt Diana környezetének vallomásai ihlettek a Windsorok életének e hírhedt fordulatáról. A filmben átélhetjük vele azt a néhány napot, ami a feje tetejére állította a brit korona történetét. A filmet a kritikusok széles körben elismerték, és 2022-ben számos díjra jelölték, többek között a Velencei Filmfesztiválon, a Golden Globe-on és az Oscaron is.

Hercegnők éjszakája (2015)

Sarah Gadon \u00e9s Bel Powley mint Margit \u00e9s Erzs\u00e9bet hercegn\u0151 a Hercegn\u0151k \u00e9jszak\u00e1ja c\u00edm\u0171 filmben

Fotó: Profimédia

A Julian Jarrold által rendezett és 2015-ben bemutatott Hercegnők éjszakája azon kevés filmek egyike, amely Erzsébet királynőt a királynővé válása előtt ábrázolja: Sarah Gadon a tizenéves Erzsébet hercegnőt alakítja. Az egész történet 1945 május 8-a éjszakáján játszódik, melyet VE-napként is ismerünk. Ezt a napot tartják a második világháború végének az európai kontinensen. Erzsébet és kisebbik húga, Margit hercegnő (Bel Powley), érezve a közelgő felelősséget, elindulnak a londoni éjszakába, hogy maguk is átéljék az ünneplést.

Persze nem megy minden olyan simán, mint ahogy azt kezdetben elképzelik: Margit és Erzsébet különválnak egymástól, így keverednek akciódús kalandokba. A vígjáték azt vizsgálja, hogy a fiatal Erzsébet milyen bajba keveredhetett a trónra lépése előtt, amihez a VE-nap háttere izgalmas, pörgős helyszínt biztosít. Bár a történelmi beszámolók szerint a nővérek valóban elmentek szórakozni azon az éjszakán, de a valóságban nagyon szabályozott és királyi örökösökhöz méltó viselkedtek.

A korona (2016- )

Természetesen nem maradhat ki egy ilyen listából a közkedvelt Netflix-sorozat sem. A Peter Morgan által készített A korona II. Erzsébet királynő életét mutatja be a koronázásától kezdve egészen a kései évekig. A sorozat elején Claire Foy játssza Erzsébet királynőt, Matt Smith Fülöp herceget, két évadon keresztül ők is viszik a fő karaktereket, mielőtt teljesen kicserélődne a szereplőgárda. Míg az 1. és 2. évad Erzsébet királynő 1947-es esküvője és 1964, Edward herceg születésének éve közötti évekre koncentrál.

A 3. és 4. évadban Olivia Colman és Tobias Menzies veszi át Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerepét, itt az 1960-as évek végétől az 1990-es évekig követhetjük végig a történéseket, az angol történelem olyan kulcsfiguráival, mint Margaret Thatcher (Gillian Anderson) és Diana hercegné (Emma Corrin). Az 5. és 6. évadban Imelda Staunton és Jonathan Pryce veszi át Colman és Menzies helyét. A korona híresen részletgazdag, és kiváló színészi teljesítmények sorjáznak benne, nem hiába nyert számos Emmy-t.

Elizabeth (1998)

Cate Blanchett az Elizabeth c\u00edm\u0171 filmben mint I. Erzs\u00e9bet

Fotó: Profimédia

II. Erzsébet királynő uralkodása előtt ott volt I. Erzsébet királynő is, aki úgy vonult be a történelembe, mint az egyetlen angol királynő, aki soha nem nősült meg. A róla szóló filmek közül talán az 1998-as Shekhar Kapur által rendezett és Michael Hirst által írt Elizabeth a legelismertebb, melynek főszerepét Cate Blanchett alakítja. Bár I. Erzsébetnek sikerült meghonosítania a protestantizmust, támogatta a művészeteket, és békét hozott az akkoriban viharos országba, sok alattvalója illette megvetéssel, mivel nem tudott férjhez menni, és királyi örököst nemzeni.

Végül riválisa, Mária skót királynő volt az, aki Anglia következő királyát, IV. Jakab skót királyt szülte. Az Elizabeth-tel Blanchettnek sikerült visszaadnia a történelmi alak hatalmasságát, aki Anglia menyasszonyának kiáltotta ki magát, és mint „szűz királynő" uralkodott. Joseph Fiennes alakítja a filmben Robert Dudley-t, akivel egyesek szerint a királynőnek viszonya volt, Geoffrey Rush pedig Francis Walsinghamet, a királynő vezető tanácsadóját. A film szereplői közül sokan visszatértek a folytatásban, a 2007-es Elizabeth: Az aranykor című filmben.

Forrás: itt, itt és itt

A figyelmetekbe ajánljuk