nicole kidman a más világ című filmben

Amikor a rendezők megvezetnek: 4 filmes csavar, amire senki sem számított

Minden filmes plot twist ereje attól függ, hogy milyen kontextusban történik, és hogy van-e értelme a történet többi részéhez képest. Mint történeti technikát, finoman kell kezelni. Sok csavar újradefiniálja ugyanis a filmek örökségét, továbbá segít nekik, hogy az emberek még évekkel később is beszéljenek róla. Bármi is legyen, a nézőket le kell kötni, ahhoz pedig, hogy egy film igazán emlékezetes maradjon, egy csavaros befejezés lehet a recept. Figyelem! Ez a cikk spoilereket tartalmaz!


Amerikai pszichó

A Christian Bale által alakított Patrick Bateman nappal pénzügyes, éjjel pedig sorozatgyilkos. Bateman egy ponton bevallja az összes bűnét az ügyvédjének, de amikor később a filmben találkozik a jogi szakemberrel, annak fogalma sincs arról, hogy Bateman miről beszél. A film végére pedig az ember csak kapkodja a fejét: vajon az összes gyilkosság csak Bateman fejében történt?

Ez is érdekelhet:6 film, ami egyedülálló módon mutatja be a II. világháborút

Holtodiglan

David Fincher adaptációjában, a Holtodiglanban Amy Dunne (Rosamund Pike) eltűnését követhetjük nyomon férje, Nick (Ben Affleck) kálváriájával kiegészítve. A film első negyedét követően a reflektorfény szépen lassan egyre inkább a férfire irányul, a történet előrehaladtával pedig úgy tűnik, hogy valóban ő tehet a nő eltűnéséről.

A megdöbbentő csavar a film közepén üt be, amikor kiderül, hogy Amy nem halt meg, sőt, az egész sztorit ő szervezte meg azzal a céllal, hogy Nick börtönbe kerüljön, mivel a férfi megcselta őt. Ez a csavar mindent megváltoztat, amit a nézők eddig láttak, és segít megérteni Amy csavaros elméjét és motivációit. Innentől kezdve a párhuzamos filmvezetést láthatunk, míg végül a két főszereplő újra össze nem fonódik egy meglepő és ugyanakkor beteges befejezésben.

Vágy és vezeklés

A Vágy és vezeklésIan McEwan könyve alapján készült, ami Briony Tallis (Saoirse Ronan) történetét meséli el. Miután plátói szerelmét, a házvezetőnő fiát, Robbie-t (James McAvoy) nővérével, Ceciliával (Keira Knightley) szex közben találja, Briony azzal vádolja meg a férfit, hogy az bántalmazta unokatestvérét, Lolát. Robbie börtönbe kerül, majd később kiszabadul, hogy bevonuljon a második világháborúba. Közben igazi szerelme, Cecilia ápolónő lesz a háborúban, és végül újra fellángol a románcuk, boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Csakhogy nem ez történik, mivel mindketten meghaltak a háborúban. Ezt a boldog verziót írja meg Briony évekkel később egy könyvben, mivel még mindig bűntudata van a történtek miatt.

Olvasd el ezt is! Az igazi rémtörténet a Sikoly című film mögött

Más világ

A Más világ egy hátborzongató kísértettörténet, amely közben a néző a végsőkig találgat: vajon mi történik pontosan?

A történet Grace-t (Nicole Kidman) és két gyermekének életét meséli el nekünk, akik férje visszatérését várják a második világháború vége felé. Az öreg és szürke kúria, amelyben élnek, valamint az, hogy a gyerekek betegsége miatt mindig távol kell tartaniuk a napfényt, mind tökéletes helyszínt adnak egy kísértettörténethez.

A család élete a feje tetejére áll, mivel megmagyarázhatatlan szellemek terrorizálják őket. A félelmetes csúcsponton Grace és a gyerekek megtudják, hogy valójában ők maguk a szellemek, és kísértik az új családot, akik most a házukban laknak.

A figyelmetekbe ajánljuk