sikoly, scream

Az igazi rémtörténet a Sikoly című film mögött

A Gainesville-i Hasfelmetsző volt a valódi gyilkos, akiről a 608 millió dolláros filmes franchise-t mintázták.


Szinte alig akad olyan ember, aki ne látta vagy hallott volna a Sikoly című filmről. Az ehhez hasonló slasher-filmek sztárszereposztással készültek, és formálták a műfajt, megnyitva az utat a további horrorfilmek előtt. Wes Craven rendezésében és Neve Campbell, Drew Barrymore, Courtney Cox, David Arquette ésSkeet Ulrich főszereplésével a Sikoly-franchise igaz időtálló alkotás. A gyilkos (vagy gyilkosok) ikonikus halálfejes maszkját pedig mindenki ismeri. Egy-egy halloween vagy beöltözős mulatság sem maradhat el úgy, hogy ne látnánk néhányat közülük egy kicsit közelebbről, természetesen barátságos környezetben.


A slasher film a horrorfilmek egyik alfaja, amelyben egy gyilkos több embert ejt áldozatául, általában pengés eszközök segítségével.

Függetlenül attól, hogy mennyire ismertek a filmek, a spin-offok, a paródiák, az árucikkek és a tévéműsorok, kevesen tudják, milyen történet áll a nagy sikerű Sikoly mögött. Kevin Williamson forgatókönyvíró elhatározta, hogy a nagyvászonra is átülteti azt a hatást, amit egy dühöngő gyilkos ámokfutása gyakorolhat egy kisvárosra - ugyanis a való életből merítette az ihletet.

Williamson a Gainesville-i Hasfelmetsző történetét dolgozta fel, aki csupán néhány évvel a Sikoly nagy dobása előtt kezdett gyilkos ámokfutásába. Danny Rolling 1990 augusztusában kezdte őrült gyilkosságsorozatát a floridai Gainesville-ben. A filmben szereplő gyilkos karakteréhez hasonlóan, Rolling is fiatal diáklányokat vett célba, és ahogy azt a moziban is megmutatták, ő is szerette kigúnyolni az áldozatait.

A gyilkosságok híre hamar bejárta a várost, mitöbb az egész államot. A Sikoly-filmekhez hasonlóan az egyetemisták csoportokba verődve kezdtek el mozogni, és sötétedés után inkább otthon maradtak. Sőt, mivel az őszi szemeszter korai szakaszában történt, néhány diák visszavonta a beiratkozást. És voltak, akik annyira megijedtek, hogy azonnal átjelentkeztek más főiskolákra, és elhagyták Gainesville környékét.

A rendőrség azonban pár nap után elfogta Rollingot. Az őrizetbe vétele után pedig kiderült, hogy az első öt áldozatán kívül, még további négy ember haláláért is felel. A hírhedt ámokfutása előtt 1989-ben betört egy házba, ahol meggyilkolt egy 55 éves férfit, annak lányát és unokaöccsét. Valamint egy veszekedés után a saját apjával is végzett.

1994. április 20-án Rollingot halálra ítélték, amit 2006-ban hajtottak végre.

A figyelmetekbe ajánljuk