férfi a falon, akiért öregasszonyok kapkodnak
Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

Végre egy magyar horror, amin nem nevetünk

Még a végén horror-nagyhatalom leszünk? Mutatjuk a Post Mortem előzetesét!


Ha magyar filmklasszikusokra gondolunk, nem a horrorfilmek jutnak először eszünkbe. Ugyan már több mint negyven évvel ezelőtt is gyártottunk horrort, az 1977-es Defektet, Kern Andrással a főszerepben, de inkább csak mosolyogtunk vagy elkerülte a figyelmünket, ha horrornak szánt produkciót gyártottak itthon.

Most végre itt az első, komolynak tűnő magyar próbálkozás Bergendy Pétertől. A rendező gyerekkora óta nagy horrorrajongó, ezért is tévedhetett át a Trezor vagy A vizsga után erre az egészen más műfajra. A Post Mortem tegnap kijött első előzetese első ránézésre valóban hozza azokat az elemeket, amitől egy horror minőségi lehet. A film rögtön két holnap kezdődő rangos filmfesztiválon is részt vesz: Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Sitges-i Nemzetközi Fantasztikusfilm Fesztiválon.

A Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült alkotás az első világháború és a spanyolnátha-járvány után játszódik egy magyar faluban. Tomás (Klem) nevű, frissen leszerelt katonáról szól majd, aki a falvakat járja, és halottakról készíti el az utolsó fotójukat – a családjuk körében. Az I. világháború és a spanyolnátha azonban rengeteg áldozattal járt, a kísértetek szinte ellepték a Földet, a főszereplő által meglátogatott faluban pedig kifejezetten sok van belőlük. Tomás belecsöppen a megszállott falu életébe, megismer egy tíz év körüli kislányt, Annát (Hais), és együtt próbálnak valamit tenni a kísértetjárás ellen.

Az új magyar horrorban mások mellett Schell Judit, Anger Zsolt, Ladányi Andrea, Reviczky Gábor, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna is szerepel majd. Íme az előzetes:


A figyelmetekbe ajánljuk