egy férfi kalapáccsal és egy másik aki nézi
Show East

Az Élősködők csak a jéghegy csúcsa: 5 dél-koreai film, amit látnod kell

Bár az akadémia csak idén vett tudomást végre Dél-Korea filmművészetéről, az Élősködőknek adva a legjobb film Oscarját, az ország egészen elképesztő tempóban termelte az instant filmklasszikusokat az elmúlt két évtizedben.A mai nappal elkezdődött a budapesti Corvin moziban a Koreai Filmfesztivál, amit melegen ajánlunk mindenkinek, hisz biztos el tud csípni egy-két különlegességet, vakon választva is a vetített filmeket. Viszont ha nem láttunk még semmit az ország mozgóképes terméséből, és szkeptikusak lennénk, íme 5 film, melyekkel érdemes kezdeni az ismerkedést otthon.

Oldboy

Park Chan-wook napjaink egyik legjobb rendezője, akivel nehéz mellé lőni, bármelyik filmjéről is van szó. Legismertebb és legelismertebb filmje a Bosszú-trilógiájának csúcsdarabja, az Oldboy. Egy arrogáns fickóról, Dae-su-ról szól, akit egy nap részegen elrabolnak, majd egy jó őrzött lakásban 15 éven keresztül fogva tartanak. Aztán váratlanul szabadon engedik és adnak pár napot neki, hogy rájöjjön, miért is tartották fogva. Ennél többet nem is érdemes előre tudni erről a nyers bosszúfilmről.

A gazdatest

Bong Joon-ho számtalan fantasztikus filmje közül nehéz egyet választani. Az Élősködők antikapitalista témáit hasonlóan jól, de egy fokkal őrültebben tálaló Snowpierceren vacilláltunk, de végül 2006-os szörnyfilmjére esett a választásunk. Gyakorlatilag ebben a filmben bemutat mindent, amire képes: látványos és izgalmas akciók, csontvelőig ható horror, fergeteges humor, és az egész közepén ott a központban egy munkásosztálybeli család szívfacsaró drámája egy óriásszörny okozta katasztrófa közepén.

Vonat Busanba – Zombi expressz

Dél-Korea adta nekünk az elmúlt évek legjobb zombihorrorját is. Ebben a filmben egy csapatnyi különböző figura próbál túlélni egy vérengző élőhalottakkal zsúfolt vonatutat, olyan feszült pillanatokkal, amiktől garantáltan ki fogjuk tépni a karfánkat a helyéről. De amitől igazán jó ez a film a tökéletes feszültségkeltés mellett, azok a karakterek, akik kellően érdekesek ahhoz, hogy izgulni tudjunk értük a félelmetes kalandjuk során.

Gyújtogatók

A The Walking Deadből ismert Steven Yeun főszereplésével készült Gyújtogatók nem egy könnyed darab. Egy ráérősebb pszichológiai thriller paranoiáról, megszállottságról és hatalomról. Lee Chang-dong filmje egy felkavaró és alapos ábrázolása egy szociopata zseniről, ami a végére valószínűleg ripityára fogja törni a lelkünket és szükségünk lesz egy italra utána.

Két nővér

Ahogy a dél-koreai klasszikusok viszonylag nagy hányada, úgy Kim Jee-woon filmje is a múlt traumáiról szól, amik átnyúlnak a jelenbe, mindezt egy különböző zsánerelemekben gazdag narratíván keresztül elmesélve. A Két nővér egy vérben tobzódó, de leginkább pszichológiailag megviselő horror, amiben találkoznak a való életbeli szörnyűségek és a természetfeletti, a patriarchátus kritikájaként. Mindezt pedig ötletes műfaji eszközökkel meséli el a film, egy jó nagy gyomrossal a történet végén.

A figyelmetekbe ajánljuk