A legjobb szerencsejátékos filmek
Unsplash

A legjobb szerencsejátékos filmek

A hollywoodi mozi egy külön ágazatát és műfaját képezik a szerencsejátékos filmek, mi pedig most megmutatjuk ezek közül azokat, amelyek tényleg érdemes a figyelemre.


Szerencsejáték, sportfogadás és hollywoodi mozi kéz a kézben

Az elmúlt két év eseményei fenekestül felforgatták több iparág életét, így például az online sportfogadás még inkább előretört a hagyományos móddal szemben, de ugyanígy, a filmiparban és a sorozatgyártásban is hihetetlenül háttérbe szorulni látszik a mozi és előretörnek a streaming szolgáltatók. Ettől függetlenül azonban ez csak jó hatással van a felhozatalra és a gyártásra, hiszen minden témakör kapcsán rengeteg sorozatot és filmet találhatnak az érdeklődők, nincs ez másként az olyan réteghalmaznak számító alkotások esetén sem, mint a szerencsejátékos filmek. A szerencsejáték sportfogadás vagy éppen póker mindig is komoly témát adott a filmkészítőknek, gondoljunk például az 1974-es Kaliforniai pókerparti néven ismert szenzációs alkotásra, vagy az 1996-ban készült, A szerencse zsoldosai nevet viselő hollywoodi mozi történetére.

A legjobb szerencsejátékos filmek között azonban most feltűnt egy újabb gyöngyszem, amely ugyan nem az online sportfogadás világáról szól, mégis nagyon komoly tartalommal bír és megszólítja a szerencsejátékos filmek kedvelőit. A szerencsejáték sportfogadás és póker már hosszú ideje fontos szerepet tölt be az emberek mindennapjaiban, főleg azóta, hogy az online sportfogadási oldalak rendkívüli mértékben előretörtek. Egyetlen internetkapcsolat segítségével már csatlakozhatunk egy online bukmékerhez, fogadhatunk, élő közvetítéseket nézhetünk és még statisztikákat, híreket is böngészhetünk.

A legjobb pedig az, hogy mivel annyi mindenre lehet ma már fogadni, hogy tényleg nem lehetetlen egy kisebb összegből komolyabb nyereményre szert tenni. De térjünk most vissza ahhoz az új gyöngyszemhez, amely egy igazi hollywoodi mozi és a legjobb szerencsejátékos filmek sémáját követve egy egyszerűen megérthető történeti vonal mögé komoly tartalmat rejtett el.

A The Card Counter címet viselő különleges alkotás

Ez a The Card Counter nevet viselő 2021-es film, amelyet Paul Schrader rendezett, a főbb szerepekben pedig Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan és Willem Dafoe szerepel. Nagyot dob a stáblistán a tény, hogy az executive producer a film mögött nem más, mint maga Martin Scorsese. A filmet 2021. szeptember másodikán mutatták be a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A film alapvetően egy William Tell nevű szerencsejátékos történetét meséli el, aki nagyon súlyos terhet cipel a lelkében. 8 évet töltött egy katonai börtönben, miután részese volt annak a szörnyűségnek, amit ma már csak Abu Ghraib poklaként ismerünk. Ez volt ugye az a városi börtön Irakban, amelyről 2004-ben derült ki, hogy az itt szolgáló amerikai katonák szörnyűséges gonoszságokat és embertelenségeket követtek el a fogvatartottak ellen.

Alvásmegvonás, extrém hideg, extrém hőség, hanggal történő kínzás és mindenféle bántalmazás volt része a mindennapoknak. Tell 8 évet kapott emiatt és azóta sem hagyja nyugodni a lelkiismerete. A börtönben megtanult kártyákat számolni és így minden percét a szerencsejáték tölti ki és egy pókerbajnokságra készül. Két szálon futnak az események a film során, egyrészt bevillanó emlékképekben és katonatársakkal történt találkozók okán az Abu Ghraib börtön szörnyűségei elevenednek meg, másrészt pedig egy támogatói csoport segítségével Tell egy pókerbajnokságra készül. Az itt megszerzett nyereményét egyébként egy katonának szeretné felkínálni, aki Abu Ghraib miatt került nagyon nehéz helyzetbe.


További szerencsejátékos filmek

A film egy igazi élmény, több szempontból is. Kevés olyan film van, ami ennyire részletesen és megrázóan mesél az Abu Ghraib börtönében történtekről, ugyanakkor a szerencsejátékos filmek hangulatát is tökéletesen hozzák a jelenetek, a pókerbajnokság selejtezőjével, döntőjével és egyáltalán, a karakterek felépítésével.

Tell, a megfáradt katona végül ugyanoda kerül, ahonnan elindult, de az a karakterfejlődés, amit bemutat és ahogy a poszttraumás stressz-szindrómától szenvedő katonát ábrázolja, teljesen megrázza a nézőt. De azért ne gondoljuk azt, hogy ez egy megrázóan erős dráma kizárólag az Abu Ghraib börtönben történtekről. Az valójában itt egy mellékszál, a pókerbajnokság áll a középpontban, bár tegyük hozzá, hogy láttunk már izgalmasabb pókerfilmet is. Mint mondjuk a Mississippi Grind című 2015-ös alkotás, amelyben két szerencsejáték útját kísérhetjük végig, akik délre utaznak az Egyesült Államokban, hogy hatalmas nyereményekre tegyenek szert.

Ez Ryan Reynolds egyik legjobb alkotása valószínűleg és egyben tökéletes portréja az éjjel-nappal izgalmat kereső szerencsejátékosoknak. És bár ez is egy komoly hollywoodi film a szerencsejátékról, mégis valamiért a legtöbb magyar filmnéző fejében a szerencsejáték és póker vonatkozásában a Maverick című film az, ami beugrik elsőre. Ez ugyanis Mel Gibson karrierjének egyik legjobb alkotása, amelyben Bret Maverick, vadnyugati szerencsejátékos és hamiskártyás kalanadjait követhetjük végig és amelyet jó pár alkalommal láthattunk már a különféle kereskedelmi televíziós csatornákon.

Mavericknek létfontosságú az, hogy szerezzen 3000 dollárt, hogy benevezhessen az állami pókerversenyre. Ezt pedig bármi áron szeretné megszerezni és semmilyen fogástól nem riad vissza.

Összességében elmondható konklúzióként, hogy a szerencsejátékos filmek nagyon komoly rétegét képviselik a hollywoodi filmeknek, a legjobb szerencsejátékos filmekből TOP100-as listát is könnyedén össze lehetne állítani, ha valaki ilyesmire adná a fejét.

Egy ilyen listán pedig biztosan nagyon jó helyen lenne a Rounders, azaz a Pókerarcok című 1998-as alkotás, ami nem más, mint az Aranypolgár című film szerencsejátékos változata. Nagyszerűen ábrázolja azt a közeget, amiért annyian álmodoznak a póker világáról, vagyis arról, hogy milyen lehetett a 90-es évek végén pókersztárnak lenni. Gondoljunk bele, Matt Damon mellett ebben a filmben feltűnik John Turturro, John Malkovich, Famke Janssen és még Martin Landau is! Nekik köszönhetően a Pókerarcok jóval több lett annál, mint amilyennek egy tizenkettő egy tucat szerencsejátékos filmet tartunk. Ők töltik meg élettel ezt a mesterséges világot és minden percben a körmünket rágjuk az izgalomtól.

Szóval ne habozzunk, üssük fel a legjobb szerencsejátékos filmek listáját és bátran böngésszünk, van jó pár olyan film, ami igazi filmtörténeti remek és jó csemege a szerencsejátékos közösség számára is! (x)


A figyelmetekbe ajánljuk