joker

Az Oscar-díjátadó a világ legrangosabb filmes díjátadó gálája. Idén ennek időpontja április 25-e estére esik, mely így magyar idő szerint vasárnap hajnalban lesz.


Hangolódva a 93. Oscar-gálára, úgy gondoltuk, összegyűjtjük az elmúlt évek 5+1 legsikeresebb jelölt - és adott esetben nyertes - filmjét, hogy eláruljuk, melyik szolgáltatón lehet őket megtekinteni.

1. Joker

Listánkat egy olyan filmmel kezdjük, ami bár nem nyerte el a filmért járó Oscar-díjat, mégis bűn lett volna kihagyni a sorból, hiszen annak főszereplője, Joaquin Phoenix a filmben nyújtott fantasztikus alakításáért átvehette a 2019-es év legjobb férfi szereplőjének járó szobrot. A Joker egy olyan amerikai filmdráma, melynek műfaja pszichológiai thriller, így akik igazán szeretik a katartikus filmélményt, azoknak feltétlen ajánljuk a megnézését.

A filmet az HBO Go online streaming-szolgáltatásában nézhetjük meg.

2. Bohém Rapszódia

2019-ben senkit nem ért meglepetésként, hogy a jelölést követően az Oscar-szobrot is sikerült hazavinnie a Bohám Rapszódia stábjának. Az alkotás középpontjában a Queens frontemberének, Freddie Mercurynak életét találjuk, akit Rami Malek alakított. A filmet öt Oscar-díjra lett jelölte a Filmakadémia, melyből négyet el is nyert, köztük Malek is átvehette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A film sajnos egyik filmközvetítő szolgáltatónál sem látható, azonban egyéb videómegosztó portálokon egészen jó minőségben megtekinthetők, szóval irány a Youtube.

3. A Wall Street farkasa

Az előző filmek után úgy gondoltuk, szükség van egy picit könnyebben emészthető filmre is, ami bár nem mondható teljesen vígjátéknak, mégis számtalan vicces pillanatot tud okozni. A Wall Street farkasa nem csak azért sikerült zseniálisan, mert műfaját tekintve rendkívül színes - életrajzi film, dráma, vígjáték, krimi -, hanem mert a főszereplő milliomos bróker karakterét Leonardo DiCaprio alakítja, illetve a filmet az Oscar-díjas Martin Scorsese rendezte.

Bár DiCaprio óriásit játszott a filmben, alakításáért nem vihette haza a legjobb férfiszereplőnek járó Oscar-díjat, ami rajongóiban hatalmas felháborodást keltett akkoriban.

A Wall Street farkasát a Netflixen nézhetjük meg.

4. Három óriásplakát Ebbing határában

Listánk negyedik filmjét a brit származású kortárs drámaíró Martin McDonagh rendezte, így aki ismeri Martin műveit, sejtheti, milyen stílusú filmet fog látni. A Három óriásplakát Ebbing határában című brit-amerikai filmdrámát 2017-ben mutatták be, sikere pedig főleg a főszereplő Frances McDormandnak köszönhető, aki a 90. Oscar-gálán hazavihette a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Ez a film sajnos egyik online streaming szolgáltatónál se érhető el, cserébe viszont az egyik internetes filmmegosztó portálon, az Online filmeken megnézhető.

5. Kaliforniai álom

Az utolsó előtti alkotás egy az előző filmekhez képest sokkal könnyebben befogadható, amerikai romantikus filmmusicalt hoztunk, minek eredeti címe a La La Land. A film két főszereplőjét Emma Stone és Ryan Gosling alakították, akik tökéletsen megteremtették azt filmes hangulatot, melyről már egy ideje azt hittük, sosem tér vissza. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Kaliforniai álom hat Oscar-díjat nyert el 2016-ban.

A Kaliforniai álmot a Netflix szolgáltatónál láthatod.

5+1. Saul fia

Listánk legvégén egy hazai remekművel zárjuk, mely a 73. Golden Globe-gáláján első magyar alkotásként nyerhette el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, majd a 88. Oscar-gálán elnyerte szintén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Hazánk egyik legszebb filmalkotását, a Saul fiát Nemes Jeles László rendezte, amit 2015-ben mutattak be itthon.

Nemes Jeles László a már sokak által feldolgozott és többnyire esztétizáló alkotások kliséivel szakítva, a Saul fiában a holokauszt témáját pusztán háttértörténetként használja, így nem kell attól sem tartani, hogy egy újabb frázisokkal teli holokauszt filmet látunk majd.

A Saul fia elérhető a Netflixen.

A figyelmetekbe ajánljuk