5 posztapokaliptikus film, amit látnod kell
fotó: Koch Media

5 posztapokaliptikus film, amit látnod kell

Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy a jelenlegi életformánk vagy esetleg maga a bolygónk meddig létezhet mostani formájában. Többezer éves írott emlékek mesélnek arról, hogy ki, mikor és hogyan jövendölte meg a világvégét, de napjaink filmesei is rendszeresen foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel. Az alábbi cikkben öt olyan posztapokaliptikus filmet mutatunk, amelyet nem szabad kihagynod.


Mad Max: A harag útja (2015)

A Mel Gibson főszereplésével készült eredeti trilógia mára kultikussá nőtte ki magát, de a Mad Max univerzum atyja, George Miller úgy gondolta, fontos lenne bővíteni a sztorit, amely utólag kifejezetten jó ötletnek bizonyult. Miller már 1997-ben elkezdett dolgozni a filmen, de a folyamatos csúszások és egyéb projektek miatt csupán 2012-ben kezdődtek el a forgatási munkálatok, amelyek a pótforgatási alkalmak miatt 2013 végéig tartottak. A történet a 2. és a 3. rész közötti időszakban zajlik, de önálló filmként is megállja a helyét – még akkor is, ha nem láttad a többi részt. A sztori a posztapokaliptikus jövőben játszódik, ahol az emberek kegyetlen kizsákmányolása zajlik: lényegében élhetetlen körülmények között dolgoztatnak mindenkit. A fogvatartott Max Rockatansky (Tom Hardy) saját lelki békéjét próbálja megtalálni, miután elvesztette feleségét és gyermekét. A történet másik főszereplője, Furiosa (CharlizeTheron)– akire a film főgonosza, Immortan Joe fontos feladatot bízott – pedig egyedül abban látja a túlélés lehetőségét, ha fellázad az őt elnyomó Joe ellen és hazaszökik szülővárosába. A két főhős útja a véletlennek köszönhetően keresztezi egymást, miután Furiosa megszökik egy, gazdája számára fontos szállítmánnyal. A film valódi kasszasiker volt, 378 millió dollárt hozott a konyhára és a kritikusok is szerették: sokak szerint ez az epizód jobban sikerült, mint bármelyik előző a Mad Max-univerzumból. A szakmai elismerések sem maradtak el: a 2016-os Oscar-díjátadón 6 aranyszobrocskával jutalmazták Miller remekművét.

Az út (2009)

A Földön egy nem ismert kataklizma pusztított, amely a bolygó élővilágának nagy részét megsemmisítette, a Nap sugarai pedig eltompultak. Az emberiségből alig maradt valami: akik túlélték a katasztrófát, guberálásra kényszerültek vagy kannibálokká váltak. Egy férfi (ViggoMortensen) a kisfiával (KodiSmit-McPhee) együtt évek óta menekül már a vérszomjas támadók és a kegyetlen bűnbandák elől. Úgy gondolják, ha délre mennek, ott jobb időjárási körülmények várják őket, és ezáltal könnyebb lesz az életük. A történet során folyamatos megpróbáltatások érik őket nap mint nap, egyetlen reményük az összetartozás. A két főszereplő mellett az előbb említett CharlizeTheron is feltűnik a filmben, de a legendás Robert Duvallis tiszteletét teszi a moziban. A John Hilcott által rendezett alkotást a kritikusok nagy része pozitívan fogadta: többen is a legjobb posztapokaliptikus filmek között emlegetik Az utat.

12 majom (1995)

A koronavírus-járvány idején kifejezetten hátborzongató érzés végignézni a 12 majom című filmet. A sztori ugyanis a jövőben játszódik, ahol az emberiség 99%-át egy rejtélyes, halálos vírus pusztította ki. A börtönben ülő James Cole-t (Bruce Willis) azzal a küldetéssel bízzák meg – kegyelemért cserében –, hogy a múltba visszautazva gyűjtsön információt a vírus eredetéről, amelynek a segítségével vakcinát gyárthatnak a jelenben. A terv azonban balul sül el, ugyanis Cole 1996 helyett 1990-ben találja magát, ahol elmegyógyintézetbe zárják. Csupán egy ember hisz neki: az intézet pszichológusa, KathrynRailly (MadeleineStowe). A férfi abban reménykedik, hogy a segítségével talán sikerül megtalálnia a vírus kirobbanásáért felelős 12 majom nevű bűnszervezetet. A mozi valódi sztárparádét ígér a nézőknek: Willis és Stowe mellett Brad Pittés Christopher Plummer is remek alakítást nyújt a Terry Gilliam által rendezett filmben.

Túlélők viadala (2013)

A filmben egy, a globális felmelegedés megakadályozását célzó vegyi kísérlet a visszájára fordul: a klímaváltozás mérséklésére kifejlesztett CW-7 nevű vegyszer hatására2033-ra a Föld teljes felszíne elfagyott, a bolygó lakhatatlanná vált. A katasztrófát csupán egy maroknyi ember élte túl, akik már 17 éve egy megállás nélkül körbe-körbe haladó vonaton élnek. A szerelvényen sajátságos társadalmi rend alakult ki: az emberek kasztokba sorolva élnek, az egyes osztályok között pedig nincs átjárás. Ebben a szakadékokkal teli rendszerben üti fel a fejét a lázadás gondolata:az elnyomottak elnyomóik ellen fordulnak. A film főbb szerepeiben Chris Evanst, Tilda Swintont, Jamie Bellt és Ed Harrist láthatjuk, a direktori székben pedig az Élősködők című filmért Oscar-díjat kapó, dél-koreai Bong Joon Ho ült.

28 nappal később (2002)

Zárjuk a sort egy, az előbbieknél jóval kisebb költségvetésű brit filmmel, amely a kevés befektetett pénz ellenére is komoly sikert aratott. A Trainspotting legendás rendezője, Danny Boyle filmjében egy 28 napig kómában fekvő férfi (Cillian Murphy) hirtelen magához tér, de egy kihalt kórházban találja magát. Rémülten járkál fel-alá az üres londoni utcákon, míg végre találkozik egy párral: túlélőkkel, akik rettegve menekülnek valami elől. Tőlük tudja meg, hogy egy halálos vírus kevesebb, mint egy hónap alatt kipusztította a teljes lakosságot. Nem sokkal később pedig azokkal is találkoznak, akik elől menekülni kell: az egykori lakosokkal, akik ma már a fertőzés hatására fékevesztett őrültekké, gyilkolásra kész zombikká váltak. A film kereskedelmileg hatalmas sikereket ért el, a 8 millió dollárra becsült költségvetése ellenére több, mint 80 millió dollár bevételt hozott. A jelenleg a Birmingam Bandája című sorozatban remeklő Murphy pedig hatalmasat alakít a moziban.


A figyelmetekbe ajánljuk