Részlet Az út című filmből

Úgy tűnik, az emberiség szeret saját pusztulásán elmélkedni, ennek köszönhetően pedig rengeteg posztapokaliptikus regény született az elmúlt két évtizedben is. Ezek közül mutatjuk most be a 4 legjobbat.


1. Margaret Atwood: Guvet és Gazella (2003)

Margaret Atwood leginkább A szolgálólány meséje (1985) című disztópikus rémálomról ismert, a 2003-ban megjelent Guvet és Gazella azonban legalább ugyanannyira hátborzongató. A regény egy genetikailag megtervezett apokalipszisről szól, amelyről a főszereplő, Hóember visszaemlékezéseken keresztül mesél az olvasónak.

Az egykor Jimmy-nek nevezett karakter potenciálisan az egyetlen túlélő egy posztapokaliptikus világban, ami tele van veszélyes hibrid állatokkal és primitív, emberhez hasonló lényekkel. Atwood kegyetlen jövőt fest le, a sötét elbeszélést pedig hátborzongató poénok tarkítják.

Guvat \u00e9s Gazella

Fotó: Libri

​2. Cormac McCarthy: Az út (2006)

Az út egy meg nem nevezett kihalási esemény után játszódik, ami a világot kopárrá, hideggé és gyakorlatilag minden élettől mentessé tette. A regény egy név nélküli apa és fia történetét meséli el, akik egy életveszélyes utazásra vállalkoznak, hogy melegebb környéket keressenek – útjukon pedig éhezéssel, faggyal és kannibálokkal kell szembenézniük.

A könyörtelen történet McCarthyhoz méltóan szikár prózában íródott. 2007-ben az amerikai szerző Pulitzer-díjat kapott a regényért, amelyből 2009-ben John Hillcoat nagysikerű mozifilmet rendezett Viggo Mortensen és Kodi Smit-McPhee főszereplésével.

Az \u00fat

Fotó: Libri

​3. Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás (2014)

A listán szereplő könyvek eddig az emberiség apokalipszis utáni túléléséről szóltak, a Tizenegyes állomás viszont inkább az emberi kultúra fennmaradására összpontosít. A történetben a Georgia-influenza nevű fiktív járvány viszonylag gyorsan megöli az emberiség nagy részét. Az időben ugráló történet az apokalipszis előtti és utáni helyszínek között váltogat, és a különböző karaktereket Arthur Leander színészen keresztül mutatja be, aki a színpadon hal meg Shakespeare Lear királyának előadása közben, közvetlenül a világjárvány kitörése előtt.

Húsz évvel a járvány után a történet egy nomád színészekből és zenészekből álló csoportot követ. Emily St. John Mandel regénye kiváló érzékkel mutatja be a művészet fontosságát még a legsúlyosabb időkben is.

A könyv 2015-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és a Toronto Book Awardot, 2021-ben pedig az HBO Max sikeres minisorozatot készített belőle Mackenzie Davis és Himesh Patel főszereplésével.

Tizenegyes \u00e1llom\u00e1s

Fotó: Libri

​4. C. A. Fletcher: A Boy and His Dog at the End of the World (2019)

C. A. Fletcher magyarul egyelőre nem elérhető regénye Skóciában játszódik a Gelding nevű esemény után, ami a világ lakosságának nagy részét terméketlenné tette – az alaphelyzet ebben eléggé hasonlít Alfonsó CuarónAz ember gyermeke című filmjéhez.

Fletcher a tinédzser Griz szemszögéből meséli el a történetet, aki egy szigeten él családjával és két kutyájával. Más emberekkel nem igazán érintkeznek – egy éjszaka azonban egy idegen elrabolja az egyik állatot, Jess-t. Griz másik kutyájával, Jip-pel azonnal üldözőbe veszi a tolvajt, útjuk pedig egy letűnt világ veszélyes romjain vezet keresztül.

Az omladozó városok kísérteties és melankolikus leírása mellett az ember és állat közötti szövetség érzékletes bemutatása teszi igazán jó olvasmánnyá a könyvet – reméljük, hamarosan magyar fordításban is olvashatjuk.

C. A. Fletcher A Boy and His Dog at the End of the World

Fotó: Libristo


A figyelmetekbe ajánljuk