A Harry Potter és a bölcsek köve angol kiadása

A könyvek eladási számai jellemzően elég nehézkesen becsülhetőek meg: a rengeteg különböző kiadás, fordítás, e-book és promóciós ajándékkötet mind-mind torzít az eredményen. Ebben a cikkben most azokat a nyomtatott alkotásokat gyűjtöttük össze, amelyek eladásairól pontos adataink vannak: mutatjuk minden idők 5, hivatalosan is a legtöbb példányban eladott könyvét.


Nem könnyű megállapítani, melyik kötet pontosan hány példányban jutott el az olvasókhoz. Bár becslések szerint bőven 5 milliárd feletti számmal a valaha volt legtöbbet eladott könyv a Biblia, a második helyen pedig a Korán állna 800 millió feletti eladással, egész egyszerűen nem elég alaposak a statisztikák ahhoz, hogy ezt hivatalosan is kijelenthessük.

Hasonló a helyzet J. R. R. TolkienA Gyűrűk Ura című művével: bár bizonyára a történelem legnépszerűbb könyvei között van, a tény, hogy eredetileg egy kötetként adták ki, majd három különálló könyvben, rendkívül megnehezíti az eladások követését.

Most mutatjuk azt az 5 könyvet, amelyről pontos és megbízható statisztikák alapján biztosan kijelenthető, hogy ott van minden idők legtöbbször megvásárolt művei között.

​1. Charles Dickens: Két város regénye (1859)

Dickens legnépszerűbb regénye Párizsban és Londonban játszódik az 1789-es francia forradalom idején. Mint az angol szerző legtöbb műve, a Két város regénye is a szegények elkeseredettségével foglalkozik, az egyéni sorsok hátterében pedig felsejlenek a társadalom visszásságai.

Dickens olyan módon mutatja be, mi történik, ha egy magát felsőbbrendűnek gondoló társadalmi csoport elnyomóan lép fel, ami a mai napig releváns – nem véletlen, hogy hivatalosan a világ legtöbb példányban eladott regényéről van szó.

Eladott példányszám: több mint 200 millió

K\u00e9t v\u00e1ros reg\u00e9nye

Fotó: Libri

​2. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (1943)

A kis herceg egy szokatlanul szép, egyszerűségében is hihetetlenül erős regény, amely a gyermekkori ártatlanság múlandóságáról mesél, miközben erős kritikát fogalmaz meg az emberiségről. A szinte mindenki által ismert történet a felszínen egy fiatal hercegről szól, aki saját, apró bolygójáról elutazva más égitesteket látogat meg – valójában viszont a háborúról szóló kommentárként, sőt bibliai allegóriaként is értelmezhető.

Eladott példányszám: 200 millió

A kis herceg

Fotó: Libri

​3. J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve (1997)

A világhírű Harry Potter-sorozat első kötete a legrövidebb, a leginkább gyerekeknek szóló – és egyben a legsikeresebb is. Rowling olyan jó érzékkel frissítette fel a bentlakásos történetek és a varázslómesék műfaját, hogy a könyv azonnal megragadta a fiatal olvasók fantáziáját – A bölcsek köve és a sorozat népszerűsége pedig azóta sem igazán csökken.

Eladott példányszám: 120 millió

Harry Potter \u00e9s a b\u00f6lcsek k\u00f6ve

Fotó: Libri

​4. Agatha Christie: Mert többen nincsenek (1939)

Az írónő maga is az egyik legjobb művének tartotta az 1939-es, magyarul eredetileg Tíz kicsi néger címen megjelent regényt, amely minden idők legnépszerűbb krimije. A történet – amelyet Christie bevallása szerint összetettsége miatt rendkívül nehéz volt megírni – gyilkosságok rejtélyes sorozatáról szól egy szigeten, ahol tíz ember tartózkodik.

Mivel rajtuk kívül senki nincs a környéken, biztos, hogy az egyikük a gyilkos. Miközben az áldozatok egyenként meghalnak egy gyermekvers sorai alapján, a túlélők megpróbálják megoldani a rejtélyt, hogy megmentsék magukat.

Eladott példányszám: 100 millió

Mert t\u00f6bben nincsenek

Fotó: Libri

​5. Cao Xueqin: A vörös szoba álma (1791)

A vörös szoba álma a közvélekedés szerint a modern kor előtti legfontosabb kínai regény. Az utolsó császári korszak, a Qing-dinasztia idején íródott történet egy nemesi család sikerét és bukását mutatja be. Cao Xueqin a kínai irodalomban addig példátlanul árnyalt karaktereken keresztül meséli el a Jia család szomorú és kiábrándító sorsát.

A regény a nyelvújítás szempontjából is meghatározó: a 18. században szinte hallatlan módon Cao az irodalmi nyelv helyett az Észak-Kínában, Peking környékén beszélt köznyelven írta a regényt – ez a ma is hivatalos mandarin kínai közvetlen elődjének tekinthető.

Eladott példányszám: 100 millió

A v\u00f6r\u00f6s szoba \u00e1lma

Fotó: Bookline

A figyelmetekbe ajánljuk