Tolkien A hobbit című könyve

Egyesek karrierjük korai szakaszában válnak sztárrá, van viszont néhány egészen kiemelkedő alkotó, akinek közel öt évtizeden át kellett dolgoznia a sikerért. Most mutatunk 4 megkerülhetetlen írót, aki csak élete második felében vált híressé.


​J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkient évtizedekkel 1973-as halála után már irodalmi zseniként és a fantasy atyjaként szokás emlegetni, A Gyűrűk Ura című, három részből álló regénye pedig minden idők egyik legnépszerűbb története. Azt viszont már kevesen tudják, hogy az áttörést jelentő A hobbit csak 45 éves korában, 1937-ben jelent meg. A Gyűrűk Ura rendkívül összetett történetszálait pedig ezután még közel két évtizedig finomította, és csak 1954-ban látott napvilágot a történet, amikor Tolkien már 62 éves volt.

A Gy\u0171r\u0171k Ura

Fotó: Shutterstock

​Cormac McCarthy

A 2023-ban, 89 éves korában elhunyt írót sokan a modern amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjának tartják. Központozás nélküli nyers, életszerű, mégis filozofikus prózája nagy hatással volt kortársaira – pedig korai írói karriere nem igazán volt sikeres. 1985-ben, 52 éves korában megjelent Véres délkörök című könyvével ugyan kivívta a kritikusok elismerését, de az igazi áttörést csak az 1992-es Vad lovak című regénye hozta el, amikor már majdnem 60 éves volt.

Cormac McCarthy Blood Meridian c\u00edm\u0171 k\u00f6nyve

Fotó: Shutterstock

​Bram Stoker

Az ír alkotó élete nagy részében nem irodalmi munkásságáról volt ismert, hanem arról, hogy Sir Henry Irving személyes asszisztenseként dolgozott. Bár ebben az időszakban is adott ki regényeket, 1875-ös első kötete és élete fő műve, a Drakula megjelenése között 22 év telt el: már 50 éves volt, mikor a vámpírregény debütált. A történet szinte azonnal felkapott lett, ma pedig az angol irodalom egyik legismertebb műveként tartják számon.

Bram Stoker Drakula

Fotó: Shutterstock

​Charles Bukowski

1971-ben a Los Angeles-i Charles Bukowski egy helyi független nyomdánál, a Black Sparrownál adta ki Posta című regényét. A saját tapasztalatokon alapuló könyv szinte azonnal sikeres lett: rövid időn belül közel 100 ezer példányban kelt el, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla. Ma már kevesen tudják, hogy Bukowski 51 éves volt a regény megjelenésekor, igazán nagy, nemzetközi hírnévre pedig csak 1994-es halála után tett szert, és sokkal népszerűbb, mint életében bármikor.

Charles Bukowski Post Office c\u00edm\u0171 k\u00f6nyve

Fotó: Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk