egy fűben fekve olvasó nő

Ha a klisés történetek helyett valami igazán életszerűt olvasnál, érdemes lehet olyan könyvet keresned, ami az emberi kapcsolatok mibenlétét járja körül. Ehhez adunk támpontot ebben a listában: mutatjuk a 4 legjobb könyvet, ami hétköznapi, hús-vér emberek egymáshoz fűződő viszonyáról szól.


​1. Sally Rooney: Normális emberek

A Dublinban élő (forgatókönyv)író második regénye kiváló pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be két vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű fiatal életét. Részletesen megismerhetjük társadalmi beágyazottságukat, családi hátterüket és baráti körüket – és az ezek mentén felgyűlő feszültségeket.

2. ​André Aciman: Szólíts a neveden

Az amerikai író olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története szinte azonnal klasszikussá vált, a regényből pedig hasonlóan színvonalas filmadaptáció is készült Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével.

​3. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Az amerikai írónő története Henryről és feleségéről, Clare-ről szól. Henry genetikai hibával született: időnként „kizuhan” a saját korából és nyomtalanul eltűnik – ilyenkor elmúlt és eljövendő élete legfontosabb csomópontjain találja magát. Sosem tudja, hogy ez mikor történik meg újra, és hol találja magát legközelebb, egyetlen biztos pontja pedig Clare, akihez mindig visszatér.

​4. Rachel Cusk: A vendégház

A Kanadában született, de Angliában felnőtt írónő regénye izgalmas és elgondolkodtató történet az emberi kapcsolatok kémiájáról és az életünket átszövő erkölcsi kérdésekről. A könyv főhőse egy középkorú nő, M., aki meghív egy híres művészt a távoli lápvidéken fekvő vendégházába, hogy ott alkosson. A férfi provokatív jelenléte azonban idővel rejtélyessé válik M. számára, és elkezdni felkavarni a visszavonultan élő nő addig nyugodtnak hitt életét.

A figyelmetekbe ajánljuk