Részlet a Dűne c. filmből

Könnyen előfordulhat, hogy a legutóbbi hollywoodi film, amit megnéztél, ismerős városi környezetben vagy tájakon játszódott. Mindez manapság nem ritka jelenség, hiszen Magyarország az utóbbi évtizedekben rengeteg hollywoodi produkciónak adott otthont. Alábbi listánkban öt olyan kitűnő alkotást ajánlunk, amelyet az elmúlt évtizedben hazánkban forgattak.


Dűne (2021)

Frank Herbert ikonikus sci-fi regényének feldolgozását – David Lynch bukott próbálkozása után – Denis Villeneuve vállalta magára. A nagyrészt hazánkban forgatott eposzt a rendező két részre szedte, aminek első felét 2021 őszén mutatták be a mozik. A Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével készült Dűne második felvonását 2024 február 29-étől láthatjuk majd a nagyvásznon.

Ezt is olvasd el! 8 film 2024-ből, amire már most megvennénk a mozijegyünket

Fehér éjszakák (2019)

Ari Aster ma már korunk egyik legelismertebb horrorrendezőjeként tartható számon. 2018-as Örökség című alkotása elhozta a direktor számára a világhírt, az egy évvel később bemutatott Fehér éjszakák pedig csak tovább növelte a reputációját. A Florence Pugh főszereplésével készült pszichothrillert szinte teljes egészében a Budakeszin található Álmosvölgyben forgattak. A horror egy különös szekta életét mutatja be, akikhez egy baráti társaság – a dolgok hátborzongató hátteréről mit sem sejtve – csatlakozik.

Vörös veréb (2018)

A Jennifer Lawrance fémjelezte thriller 2018-ban forgott Magyarországon, legfőképpen Budapesten. Az orosz kémet alakító főszereplőt a Semmelweis Egyetem tornyánál vagy a New York Kávéházban is kiszúrhatjuk egyes jelenetekben. A stáb emellett a Gellért-hegy fölött is forgatott, de egyes jeleneteken felfedezhetjük a Parlamentet és a Magyar Állami Operaházat is.

Ez is érdekelhet: 5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Szárnyas fejvadász 2049 (2016)

Denis Villeneuve lenyűgöző képi világa és egyedi történetmesélése maradandó filmmé varázsolta a Szárnyas Fejvadász 2049-et. A Harrison Fordot és Ryan Goslingot is felvonultató mozi azonban számunkra azért (is) lehet kedves, mert hazánkban készült. Sok jelenetben Etyek köszön vissza, de feltűnik a Szabadság téren látható egykori MTV székház, illetve megjelenik a Nagyvárad téri metróállomás is – írja a Daily News Hungary cikke.

A történet szerint a 30 éve eltűnt Deckard (Harrison Ford) utáni nyomozás során K (Ryan Gosling) egy olyan titkot tár fel, amely teljesen felborítja az androidok és emberek alkotta társadalmat. Remek továbbgondolása ez az eredeti 1982-es klasszikus első résznek.

Mentőexpedíció (2015)

A Ridley Scott által rendezett Mentőexpedícióban annak a nem mindennapi látványnak lehetünk szemtanúi, ahogy a fővárosi Bálna átalakul a NASA főhadiszállásává. A Korda Filmstúdióban készült alkotás egy, a Marson rekedt űrhajós hazahozatalát mutatja be, amelyben Matt Damon alakítja a reményvesztett, majd minden erejét bevető asztronautát.

A figyelmetekbe ajánljuk