Kép a Larryből.
Fotó: Mozinet

5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Bár a közelmúltban is születtek kitűnő magyar alkotások, sokunk elől rejtve maradhatott pár igazi gyöngyszem. Alábbi listánkkal 5 olyan filmet szeretnénk bemutatni, amelyeket mindenképp érdemes bepótolni, ha még nem láttuk őket.


Larry (2022)

Bernáth Szilárd legelső egész estésfilmjének főszereplője Ádám, aki huszas évei elejét éli pásztorfiúként Borsodban. Kilátástalan valóságból a kitörésre egy lehetősége van: a zene, még pontosabban a rap és egy tehetségkutató. A sok lehúzó külső körülmény mellett azonban még saját magát is le kell győznie a sikerhez: erős dadogásán túl önbizalmat is kell építenie. Vajon sikerrel zárul Larry története? Megrázóan realista korrajz a magyar vidékről Vilmányi Bennett főszereplésével.

Elérhető HBO Max-on.

Ezt is nézd meg! Kvíz! Te tudod melyik magyar filmekből vannak ezek az idézetek?

Hat hét (2023)

Láthatatlan anya-gyermek kapcsolat. Szakonyi Noémi debütáló rendezésében egy 17 éves lány terhességének nehézségeit követhetjük nyomon, mind lelki, mind testi szempontból. A Román Katalin által megformált Zsófi kezdetben biztos abban, hogy örökbeadja újszülött babáját, ami meg is történik. A törvény azonban előír hathetes időszakot, amikor a szülőanya meggondolhatja magát.

Elérhető HBO Max-on.

Külön falka (2021)

Kis Hajni rendezőtörténetében a tizenkét éves Niki szeretné felvenni a kapcsolatot börtönviselt apjával. A bökkenő ebben, hogy a zűrös életet élő édesapa és a kislány közvetlen környezete sem akarja ezt éppenséggel. Az egyszerre szívszorító és kedves apa-lánya felnövéstörténetben a főszereplőpáros egymást támogatva jut át a nehézségeken, de lehet nem épp úgy, ahogy azt mi elképzeljük. A Dietz Gusztáv és Horváth Zorka által játszott karakterek az elmúlt sok év egyik legőszintébb magyar moziját hozták létre.

Elérhető HBO Max-on.

Zanox (2022)

A sok dráma után a Zanox – Kockázatok és mellékhatásokkalegy váratlanul szórakoztató csemegét kapunk. A 18 éves Misi érettségi előtt áll, régóta szerelmes osztálytársába, Jankába. Sok gátlása és pánikrohama leküzdésére a Zanox nevű kísérleti gyógyszert szedi. Egy kis idő elteltével rájön, hogy pálinkával keverve a pirulák időhurkot hoznak létre, amellyel minden egyes reggel az érettségi napjára ébred. Ebben a sci-fi vígjátékörületbe mondanivalót is tudott csempészni Baranyi Benő rendező, így pedig egy igazi tinifilmet kapunk minőségi köntösben.

Elérhető HBO Max-on.

Ez is érdekelhet: 120 éves a magyar film: ezek a magyar filmesek kedvencei

Magyarázat mindenre (2023)

Ha a streamingplatformokon való böngészés helyett inkább moziba mennénk, nincs is jobb választásReisz Gábor legújabb, hamadik játékfilmjénél.A Magyarázat mindenre a 2023-as Velencei Filmfesztivál Horizontok szekciójának Arany Oroszlán-díját is elnyerte. A Zanoxhoz hasonlóan ez a történet is az érettségi körül forog, a mai magyar valóság köntösében.

A középiskolás Ábel szerelmes legjobb barátjába, Jankába, aki azonban az osztály történelemtanáráért van oda. A fiú az érettségin épp történelem tantárgyból bukik meg – úgy hírlik, a zakóján fennhagyott kokárda miatt. Ennek kapcsán apja összetűzésbe kerül a tanárral. Két ellentétes világlátás és oldal feszül egymásnak, miközben egy újságíró is felkapja az ügyet. A fiatalok viszont csak élni szeretnének ebben a kettéosztott környezetben.

Október 5-étől a mozikban.

A figyelmetekbe ajánljuk