A filmek nem csak kedvünkre, de alapjaiban társadalmunkra is óriási hatással tudnak lenni. Meghatároznak a környezetünkben mindent – képesek befolyásolni a divatot, a kapcsolatokat, azt, hogy mit eszünk és iszunk. Utóbbira tökéletes példaként szolgálnak egyes koktélok, melyek sikeressége annak köszönhető, hogy egy-egy filmben szerepeltek. Mutatunk is gyorsan ötöt.
Vesper Martini – Casino Royale
Megvan az a jelenet a Casino Royale-ból, amikor James Bond egy pókerasztalnál, magához rendeli a pincért, akitől először szárazmartinit, majd – meggondolva önmagát – egy szinte teljesen másik italt kér? Ez a jelenet tette híressé a Vesper Martinit, melyhez a következő hozzávalókra van szükségünk:
- 60 ml Nikka Coffey ginre
- 20 ml Nikka Coffey vodkára
- 10 ml Lillet blanc-ra
Az összetevőket egy shakerben rázzuk össze, majd duplán szűrjük egy coupe vagy Y-pohárba.
Elegánsra vágott citrom peellel díszítjük.
Mai Tai – Blue Hawaii
1961-ben mutatták be a Blue Hawaii című romantikus komédiát, melynek rendezője Norman Taurog, főszereplője pedig a korszak legnagyobb „királya", Elvis Presley volt. A film legikonikusabb alkotása mégsem hozzájuk, hanem a Mai Taihoz kapcsolódik, mely a Blue Hawaii bemutatását követően indult el hódító útjára. Elkészítéséhez szükségünk van:
- 60 ml Plantation Original Darkra;
- 20 ml Plantation OFTD-re;
- 30 ml lime-lére;
- 20 ml Ferrand dry curacao-ra;
- 20 ml Orgeat szirupra.
Vesper Martini
Ma Tai
Tom Collins – Apádra ütök
Ben Stillert kedveljük, vagy sem, egy biztos: a főszereplésével készült Apádra ütök című vígjátéknak köszönhetjük sokak egyik kedvenc koktéljának, a Tom Collinsnak a sikerét, melynek elkészítéséhez jobb, ha beszerezzük az alábbi hozzávalókat:
- 50 ml Bobby's gint;
- 30 ml citromlevet;
- 20 ml cukorszirupot;
- 50 ml szódát.
French 75 – Casablanca
A Casablanca egyértelműen a 20. század egyik legikonikusabb filmje, így talán nem is annyira meglepő, hogy az Oscar-díjas Kertész Mihály nevével fémjelzett mozinak egy olyan koktélt köszönhetünk, mint a French 75. Az ital elkészítéséhez szükségünk van:
- 30 ml Canaima ginre;
- 15 ml citromlére;
- 10 ml cukorszirupra;
- 80 ml Kreinbacher száraz pezsgőre.
A pezsgőn kívül az összetevőket kockajéggel összerázzuk és duplán szűrjük egy flute-pohárba. Majd felhúzzuk a megadott mennyiségű pezsgővel. Bárkanállal lazán felkavarjuk és citrom peellel díszítjük.
Tom Collins
French75
Highball – A nagy Gatsby
2013 egyik legnagyobb közönségsikere volt A nagy Gatsby című filmdráma, mely az azonos című F. Scott Fitzgerald-regény alapján készült. Bár az Amerikai Filmakadémia két kategóriában is jelölte a filmet a 2014-es Oscar-gálán – legjobb díszlet, és legjobb kosztüm, amiket különben el is nyert a mozi – az egyik legfontosabb dolog, amit a filmnek köszönhetünk, az a Highball-koktél. Összetevői a következők:
- 50 ml Arran 10 éves;
- 100 ml szóda / szénsavmentes víz.
Az összetevőket egy kockajéggel teli highball-pohárba töltjük, majd bárkanállal lazán felkeverjük. Ízlés szerint használható szénsavas vagy szénsavmentes víz is. Az italt citrom peellel díszitjük.
Highball
Cikkünk megjelenését a WhiskeyNET támogatta, akiknek weboldalán a koktélok kiemelt összetevőin kívül több száz prémium párlat közül válogathatunk. A koktélrecepteket és képek a GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar ajánlásával készültek el.