Így vált világhírűvé és ihatatlanná Hemingway kedvenc koktélja

Hemingwaynek mosdóba kellett mennie. Állítólag így kezdődött a legendás író és kedvenc jéghideg italának hosszú kapcsolata. Az itthon is egyre népszerűbb koktélból képes volt akár egy tucattal is meginni. De milyen is a Hemingway-féle daiquiri, azaz a Papa Doble?


Ernest Hemingway kalandos életét aligha kell bemutatni. Egy korábbi cikkünkben a híres macskáiról is írtunk. Azonban azt kevesen tudják, hogy a ma már az egyik legnépszerűbb nyári koktélnak számító daiquiri talán nem is lenne annyira elterjedt, ha az író nem fedezi fel magának Kubában.

Cukor nélkül, dupla rummal

A havannai Hotel Plaza – az író akkori szállása – bárjában, az El Floridita mosdójából kifelé tartva Hemingway meglátta, hogy a pulton egy jeges daiquiri áll, amibe egyből bele is kóstolt. Miután alaposan megízlelte, odaszólt a pultoshoz:

„Nem rossz, de jobb lenne, ha az enyém cukor nélkül és dupla rummal készülne"

Ettől kezdve az ital neve Papa Doble lett. A „Papa" név az író becenevére utal Havannában, míg a „doble" természetesen a rum mennyiségére, ami itthoni mértékegységgel számolva majd másfél deci rumot jelent.

\u200bErnest Hemingway szobra a kubai Floridita b\u00e1rban

Ernest Hemingway szobra a kubai Floridita bárban

Wikimedia Commons

Papa Doble: a recept

Mivel Hemingway nem feltétlen a kifinomult ivókultúrájáról volt ismert, ezért az El Floridita finomított a koktélon, és készített a vendégek részére egy édesebb „Hemingway daiquirit" is, de aki megkóstolná a Papa receptje alapján a nyáron, azoknak íme az eredeti, nem túl bonyolult keverési arány:

  • 12 cl fehér rum
  • fél deci frissen facsart lime
  • díszítésnek pedig limehéj

Nem a legkönnyebb nyári frissítő a hőség ellen.

Papa Doble - receptre

A Hamu és Gyémánt magazin 2019. nyári számában Koktélok a könyvvespolcról címmel több irodalmi műben megjelenő koktélról is írtunk összeállításunkban. A magazin megrendelhető közvetlenül a kiadótól.

A figyelmetekbe ajánljuk