jéghegy férfi piros kabát sziklák part antarktisz

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) műholdas képei alapján követik majd annak a jéghegynek az útját, amely a brit fennhatóság alatt álló, atlanti-óceáni Dél-Georgia sziget élővilágának létét veszélyezteti. Az A68a a világ legnagyobb Antarktiszról leszakadt jégóriása.


Mint azt korábban megírtuk, a jeges kontinensről 2017 közepén leszakadt jéghegy már csak néhány száz kilométerre van Dél-Georgia partjaitól. Peter Fretwell, a BAS távérzékelési és térképészeti szakembere szerint elképzelhető, hogy a jégóriás mégis elkerüli az ütközést, ám hogy pontosabb képet kapjanak a lehetséges végkimenetelről, a továbbiakban műholdas képekre támaszkodnak. Az űrből készült felvételeket ugyanis nem zavarják a felhők, így az időjárási körülményektől függetlenül tudják követni a szigethez hasonló nagyságú jéghegy útját.

A tudósok egyébként attól tartanak, ha a jéghegy megfeneklik a part közelében, az veszélybe sodorhatja a sziget állatvilágát, mert elzárná előlük a tengerhez vezető útvonalakat. Ennek következtében pedig az ott élő pingvinek és fókák nem jutnának elég élelemhez kicsinyeik etetéséhez. A jégóriás megfeneklése a sziget melletti tengerfenék élővilágában is akkora kárt tenne, hogy hosszú időbe telne a helyreállása.

A pingvineknél és a fókáknál kulcsfontosságú, hogy mekkora távolságot kell megtenniük a táplálékért az alatt az időszak alatt, amíg utódaikról kell gondoskodniuk. Ha túl sokáig elmaradnak, az utódaik éhen halhatnak. Mikor 2004-ben az A38 jéghegy megfeneklett Déli-Georgia partjainál, számtalan pingvinfióka és fókabébi pusztult el a partvidéken."

– mondta Geraint Tarling professzor, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) tudósa. Hozzátette: bár az ökoszisztéma idővel helyreállna, ha a jéghegy megreked a szigetnél, fennáll a veszélye, hogy akár tíz évre is ott ragad. Ez pedig már nemcsak Dél-Georgia ökoszisztémáját érintené, hanem a sziget gazdaságát is.

Ugyanakkor a jéghegy megfeneklésének pozitív hatásai is lehetnek: a rajta lévő hatalmas mennyiségű por megtermékenyítheti maga körül az óceán planktonját, ami kedvező hatással lehet a táplálékláncra.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk