Világraszóló csalás az aranyat szállító hajó körül
Wikipedia / Vasily Ignatius

Világraszóló csalás az aranyat szállító hajó körül

Cikksorozatunkban a világ öt különböző tájára utazunk, hogy alámerüljünk, egészen a tenger fenekéig, és feltárjuk az ott lapuló kincseket. Negyedik úti célunk egy orosz cirkáló, amelynek megtalálása jó eséllyel az egyik legnagyobb elsüllyedt hajókat érintő csalást rejti magában.


Bár a legtöbb tengeri szerencsevadász a Földközi-tengert pásztázza – kiváltképp az antik görög szigetek partvidékét, ahol gyakrabban előfordul, hogy ókori hajóroncsokat találnak –, az elmúlt évek legnagyobb viharát egy dél-koreai lelet robbantotta ki. 2018 nyarán a Shinil Group szenzációs hírt kürtölt világgá: Dél-Korea és Japán között a mélyben rábukkant a Dmitrij Donszkoj orosz cirkálóra.

Cári kincsek

A cári haditengerészet 5800 tonnás ékköve 1905-ben, a végzetes csuzimai ütközetben, japán ágyútűzben merült el, fedélzetén a mai értékén 130 milliárd dollárra becsült rakománnyal!

Állítólag a cári udvar a 200 tonnányi arannyal akarta a háború folytatására sarkallni a szorult helyzetbe került Orosz Csendes-óceáni Flottát. Igaz, a józanabbak kételkedtek abban, miért kellett volna a fél világot megkerülő ravasz hajóúton kockáztatni a kényes apanázst. Vasúton biztonságosabban tudták volna Szibérián keresztül Vlagyivosztokba juttatni a zsoldok fedezetét…

Az elmúlt évtizedekben már kétszer is megtalálni vélték a Donszkojt, de egyetlen lyukas aranygaras sem került elő… Ám a Shinil bejelentése így is bombaként robbant, a hirtelen felbukkant beruházók érdeklődése nyomán a cég részvényárfolyama a magasba szökött.

A csalás gyanúja

A csoport mélytengeri kutatása után a hatóságok nyomozni kezdtek, és hamar fény derült némi üzleti csínytevésekre. A lelet meghirdetése előtt közvetlenül, alacsony tőkével létrehozott és tőzsdére vitt vállalkozás saját részvényei fölsrófolására szánta az állítólag mélyben lelt kincset.

A cég által közzétett „bizonyító erejű" videodokumentumot egy oceanográfiai intézet szakértői saját felvételeik ügyes montázsának találták. Ezért – nehogy a Shinil cégvezetője ismét alámerüljön –, a hatóságok pénzügyi csalás gyanújával bevonták az útlevelét. Az ügy főkolomposának sejtett előző főnök ellen, aki tán Vietnámban bujkált, Interpol-körözést adtak ki.

A cégcsoport elnökhelyettesét, akit csak Kim néven említenek, öt éves szabadságvesztésre ítélték, a korábbi vezető és egy másik kulcsfigura pedig kettő és négy év börtönbüntetést kapott – írta 2019 májusában a Yonhap hírügynökségre hivatkozva a BBC.

Szerző: Benda László

A figyelmetekbe ajánljuk