Cikksorozatunkban a világ öt különböző tájára utazunk, hogy alámerüljünk, egészen a tenger fenekéig, és feltárjuk az ott lapuló kincseket. Második utunk Kolumbiába, a hajóroncsok „Szent Gráljának" is nevezett San Joséhoz vezet.


Elsüllyedt a titkos rakomány

Még vadul a spanyol örökösödési háború korszakát írták, amikor a flotta éke szerencsétlenül járt. A három hadihajót és 14 kereskedelmi vízi járművet irányító San José 1708. június 8-án ütközött bele a rátámadó brit hajórajba. A csatában fegyverraktára felrobbant, titkos rakománya és 600 fős személyzete a hullámsírban végezte.

A San José arannyal, ezüsttel és smaragddal volt megrakva, amikor utolsó útján, a mai Kolumbia partjainál elsüllyesztették. Kutatók szerint V. Fülöp spanyol király rendeletére Dél-Amerikában, főként a bolíviai Potosí bányáiból kitermelt kincseket és becses ékszereket szállítmányozott az udvar háborús erőfeszítéseinek fedezetéül.

A San Jos\u00e9 haj\u00f3

National Maritime Museum / Samuel Scott

A hajó nyomában

Az odaveszett szállítmány értékét mai árakon 17 milliárd dollárra becsülik. A katasztrófa helyszínét csak 2015-ben sikerült behatárolni. Másfél évvel később bejelentették, hogy a zászlóshajó megmentésére akciót indítanak Cartagena partjai előtt.

Amerikai szerencsevadász beruházók egy csoportja már 1981-ben finanszírozta volna a kutakodást, ám nem tudtak megegyezni a kolumbiai kormánnyal a részesedés ügyében. Végül 2015 végén a kolumbiai haditengerészet tengeralattjárója járt sikerrel.

A hajót a rajta talált, delfineket ábrázoló bronzcímerei révén azonosították. A leletet a „kulturális örökség" részévé nyilvánították, ám pontos helyét azóta is államtitokként őrzik.

Kié lesz a kincs?

Öt év telt el a helyszín pontos behatárolása óta, és a hajó még mindig 600 méter mélyen fekszik a kolumbiai vizeken. Eközben folyamatosan zajlanak a jogi viták, hogy a San José kincsei kit is illetnek meg pontosan.

A rejtély megoldása még várat magára, ám máris elrendelték, hogy a gályáról kimentendő pénzérmék és gyémántok őrzésével a központi bankot bízzák meg – hiszen az államkasszának is szüksége lehet a kincses tartalékra. Ám nem isznak előre a mélyen megbúvó medve bőrére – egyelőre csak a föltárásra, nem pedig a teljes mélytengeri „kitermelésre" készülődnek.

Cikksorozatunk előző részében portugál vizekre eveztünk, és megmutattuk, mit rejt Tejo folyó torkolata Lisszabonnál. Ide kattintva olvashatjátok a cikket.

Szerző: Benda László

A figyelmetekbe ajánljuk