Egy norvég ház parkettája alatt talált viking temetkezési hely
Nordland Fylkeskommune (Nordland Megyei Tanács)

Viking sírt talált parkettája alatt egy norvég pár

Régi családi házukat újította fel egy pár Norvégia északi részén, amikor meglepő felfedezést tettek, ami kissé le is lassítja majd a renoválási munkálatokat.


A parketta felszedésekor először köveket találtak, majd ahogy mélyebbre ástak, egy fényes tárgy bukkant elő. Először azt hitték, hogy egy játékautó kereke lehet, de mivel a padlót a ház 1914-es építése óta nem szedték fel, tudták, hogy valami másról van szó. Az üveggyöngy után egy nagyméretű balta feje bukkant elő, és más fém tárgyakat is találtak – írja a forbes.com.

A felfedezést követően értesítették a Nordland megyei hatóságokat. Már másnap kint voltak a Bodø nevű település közelében található házban a Tromsø múzeum szakértői, akik megkezdték az ásatásokat.

Martinus Hauglid régész szerint az üveggyöngy és a vasból készült tárgyak a 9. századból, a viking korból származnak, amikor Norvégia áttért a kereszténységre, és királysággá alakult.

Bár az ehhez hasonló, történelmi jelentőségű temetkezési helyek nem számítanak szokatlannak Norvégiában, ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen horderejű régészeti leletet egy ház alatt találtak meg.

Forrás: forbes.com

A figyelmetekbe ajánljuk