Ryan közlegény megmentése (1998)
Paramount Pictures

6 film, ami egyedülálló módon mutatja be a II. világháborút

A II. világháború az emberiség történelmének egyik legtragikusabb időszaka volt. A világégés eseményeit már számos könyv és film feldolgozta, de van néhány olyan alkotás, ami egészen hátborzongató módon mutatja be ezt az időszakot. Az alábbi cikkben 6 ilyen filmet sorolunk fel.


A zongorista (2002)

A zongorista című film Władysław Szpilman emlékiratai alapján, Roman Polanski rendezésében készült. A történet egy Szpilman (Adrien Brody) nevű zsidó származású zongorista történetét meséli el, akinek a háború alatt végig kell néznie a szerettei és barátai szenvedéseit és halálát, emellett pedig ő maga is borzalmasabbnál borzalmasabb dolgokat él át.

A film talán legnagyobb tanulsága az, hogy a férfi a körülötte zajló borzalmak ellenére képes belekapaszkodni a legvékonyabb reménysugárba is, ami a túlélés záloga lehet – írja a Collider.

Ryan közlegény megmentése (1998)

Steven Spielberg Oscar-díjas alkotását a valaha készült egyik legjobb háborús filmként tartják számon. Miller kapitány (Tom Hanks) vezette század azt a feladatot kapta, hogy találják meg a tragikus sorsú Ryan család utolsó élő fiát, azonban a küldetés kicsit sem egyszerű.

A mozi talán legnagyobb erőssége az, hogy nem akar senkinek sem szobrot állítani, hanem brutális őszinteséggel mutatja be a fronton harcoló katonákat, és azt, milyen szörnyűségeken mentek keresztül ezek az emberek a II. világháborúban.

Ez is érdekelhet: Túlértékelt klasszikusok? A 8 legjobb Oscar-győztes film az IMDb szerint

Az élet szép (1997)

Az élet szép talán az egyik legmegrendítőbb holokausztfilm, amely Guido Orefice (Roberto Benigni) és családja sorsának alakulásába enged betekintést.

A mozi egy hosszabb időszakot ölel fel, hiszen egyszerre mutatja be a mindig vicces Guido és családja életét, és azt, miként uralkodott el a terror Olaszországon a II. világháború előtt és közben.

Miután a férfi és a kisfia egy munkatáborba kerülnek, Guidonak ki kell találnia, miként élheti túl a gyermeke ezt a szörnyű megpróbáltatást, elkeseredettségében pedig a játékosságát és a humorát hívja segítségül.

Casablanca (1942)

A Casablanca többek között azzal tűnik ki a listán szereplő mozik közül, hogy míg a többi film évtizedekkel a háború vége után készült, addig ezt az alkotást a konfliktus kellős közepén mutatták be.

A film a címadó marokkói városban játszódik, ahol a bártulajdonos Rick (Humprey Bogart) segít a hozzá betérőknek amerikai vízumot szerezni, azonban a rég nem látott szereleme (Ingrid Bergmann) keresztbe húzza a számításait.

Külön érdekesség, hogy a Casablancának több magyar vonatkozása is van, köztük a rendező Kertész Mihály személye is.

A bukás – Hitler utolsó napjai (2004)

Ez a film a náci Németország, ezen belül is Hitler halála előtti utolsó időszakát mutatja. A szövetségek győzelme már szinte biztos, a náci vezérkar pedig egy berlini bunkerba vonult el, ahonnan végigkövetik a Harmadik Birodalom pusztulását.

A film sokak szerint a II. világháború egyik leghitelesebb ábrázolása, ami nem véletlen, hiszen az alkotás folyamatában számos olyan ember is közreműködött, akik Hitler mellett voltak az utolsó napokban.

Schindler listája (1993)

Steven Spielberg mozija egy Oskar Schindler (Liam Neeson) nevű üzletember történetén keresztül ad részletesebb képet a II. világháborúról.

Schindler a meggazdagodás reményében érkezik az akkor megszállt Lengyelországba, ahol nem sokkal később óriási pénzeket keres a gyára szüntelen termelése miatt.

A könyvelője, Itzak Stern azonban rábeszéli Schindlert arra, hogy foglalkoztasson zsidó származású embereket az üzemében, az üzletember pedig esélyt kap arra, hogy megmentse több ezer ember életét.

A figyelmetekbe ajánljuk