keresztapa
IMDb

Túlértékelt klasszikusok? A 8 legjobb Oscar-győztes film az IMDb szerint

Akár szeretjük, akár utáljuk a leghíresebb díjkiosztót, tagadhatatlan, hogy az Oscar-gála győztes filmjei vonzzák a figyelmet. Sok nyertes persze mellényúlás volt az akadémia részéről, de a díjazottak közül sok alkotás igazi klasszikusként vonult be a filmtörténelembe – már ami az IMDb-szavazókat illeti. Megnéztük a hétfő hajnalban megrendezett díjátadó előtt, hogy mely filmek a lengépszerűbbek az IMDb-n.

8. Élősködők (2019), IMDb: 8,5/10 – 829 ezer értékelés alapján

Az Élősködők történelmet írt 2019-ben: az első külföldi film volt az Oscar-gálák történetében, amelynek sikerült megnyernie az amerikaiak és britek által uralt legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

A film lényegében egy sötét humorú thriller, ami egy semmirekellőkből álló, nehéz sorsú családot mutat be, akiknek célja a fényűző életet élő Park család közelébe férkőzni, de egy sötét titkot fedeznek fel a gazdag család kúriájában, ami mindent megváltoztat.

Eredeti és lebilincselő filmről van szó, amely ugyan komoly kapitalizmuskritikát fogalmaz meg, egy pillanatig sem veszi komolyan magát: egyszerre vicces, szomorú, izgalmas és elgondolkodtató. Akár még azt is mondhatnánk, hogy az IMDb-n található 8,5/10-es átlagértékelés egy kicsit kevés is, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a kritikusok átlaga a Metacritic szerint még magasabb, 96/100-as, míg a Rotten Tomatoes kritikusainál 99%-on áll.

Ez is érdekelhet: Az 5 legjobb Colin Farrel-film a kritikusok szerint

7. A bárányok hallgatnak (1991), IMDb 8,6/10  – 1 millió 449 ezer értékelés alapján

Ha a filmet inkább a horror műfajba soroljuk, és nem kriminek/thrillernek tekintjük, akkor A bárányok hallgatnak az egyetlen film a műfajban, amely a legjobb filmnek járó díjat kapta – de a hagyományos thrillerek sem válnak Oscar-kedvenceké, így ebből a kategóriából nézve is nagy szó az 1991-ben kapott szobrocska.

A hosszú ideje fogva tartott kannibál-sorozatgyilkos Hannibal Lectert felkeresi egy fiatal FBI-ügynök, hogy segítsen egy másik sorozatgyilkos felkutatásában. Persze a hihetetlenül intelligens (és őrült) Hanniballal finoman szólva sem álom együtt dolgozni.

A filmen még azok is jól szórakozhatnak, akik nem kedvelik az ijesztő darabokat. Jodie Foster és Anthony Hopkins ikonikus alakítása mellett a történetmesélés is hibátlan, a horrorjelenetek pedig a mai napig idegőrlőek.

A mára már legendássá vált A bárányok hallgatna érthető módon szerepel a listán az IMDb-n kapott 8,6/10-es értékelésével.

6. Száll a kakukk fészkére (1977), IMDb: 8,7/10 – 1 milió 17 ezer értékelés alapján

A Száll a kakukk fészkére az 1970-es évek egyik legjobb amerikai filmje, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, milyen jó évtizede volt a filmeknek akkoriban.

A Ken Kesey azonos című regénye alapján készült film egy McMurphy (Jack Nicholson) nevű lázadó beteg történetét meséli el, aki az 1960-as években komoly felfordulást okoz egy pszichiátriai kórházban, és folyamatosan összeütközésbe kerül az uralkodó és gyakran félelmetes Ratched nővérrel.

A száll a kakukk fészkére kétségtelenül klasszikusnak számít. Kevés film is ért el olyan magas átlagértékelést, mint a 8,7/10.

5. Forrest Gump (1994) IMDb: 8,8/10 – 2 millió 100 ezer értékelés alapján 

A Forrest Gump egy egyszerű, becsületes és jólelkű ember történetét meséli el, aki jelen volt a XX. század fontosabb eseményein. A film a vígjáték, a romantika, a tragédia és a történelmi dráma hatékony és közönségbarát keveréke. A Forrest Gump persze messze nem tökéletes, ami miatt a majdnem tökéletes pontszám is nagyvonalúnak tűnhet.

Kétségtelen azonban, hogy egy ízig-vérig mozibarát, amerikai filmről van szó, ezért talán túl magas 8,8/10-es értékelés is érthető.

Olvasd el ezt is! A 7 legjobb film, amit érdemes megnézned a Netflix ajánlatából

4. A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003), IMDb: 9,0/10 – 1 millió 866 ezer értékelés alapján

A Gyűrűk Ura-trilógia epikus befejezése, A király visszatér a 21. század legnagyobb filmes győztese a mai napig: az 1959-es Ben-Hur és az 1997-es Titanic után a harmadik film, amelynek a díj történetében a legtöbb, összesen 11 díjat ítélt oda a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Az IMDb-n csak kevés film büszkélkedhet 9,0/10-es vagy annál magasabb értékeléssel, A király visszatér viszont ezek közé tartozik.

3. Schindler listája (1993), IMDb: 9,0/10 – 1 millió 370 ezer értékelés alapján

A fekete-fehérben forgatott, háromórás, érzelmileg megterhelő háborús dráma, a Schindler listája nehéz, de kihagyhatatlan mű. A film Oskar Schindler, az egykor kapzsi iparmágnás történetét meséli el, aki hatalmas vagyonát arra használta fel, hogy a második világháború alatt több mint 1000 zsidó fogoly életét mentse meg.

Steven Spielberg egyik legjobb filmje kíméletlen részletességgel mutatja be a megtörtént szörnyűségeket, mégis reményt ad az emberiségbe vetett hitünk szempontjából. Erőteljes és történelmi jelentőségű alkotás , amit az IMDb-szavazók is 9,0/10-es átlagértékeléssel díjaztak.

2. A Keresztapa II. (1974), IMDb: 9,0/10 – 1 millió 285 ezer értékelés alapján

Ritkaságszámba megy, ha egy folytatás nyeri el a legjobb filmnek járó díjat, ezért A Keresztapa II. is kiemelkedik a mezőnyből.

A 9,0/10-es értékelésével alig marad le az első Keresztapa-filmtől, ráadásul rögtön mögötte is áll, ami jól jelzi, hogy a filmtörténet egyik legjobb folytatásáról van szó. Még lenyűgözőbb az a tény, hogy a rendező, Francis Ford Coppola ugyanebben az évben elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát is egy másik filmjével, a Magánbeszélgetéssel.

1. A keresztapa (1972), IMDb: 9,2/10  – 1 millió 883 ezer értékelés alapján

A Keresztapáról már minden dicséretet elmondtak az évtizedek alatt, és bármennyire is sikeres volt az 1974-es folytatás, az első rész valamivel magasabb, 9,2/10-es átlagot kapott. A pontszám egyben a második legmagasabb értékelés az IMDb-n, és csak az 1994-es börtöndráma, A remény rabjai előzi meg.

Bár nem ez volt az első nagy krimi- és gengszterfilm, mégis újrafogalmazta a műfaj lehetőségeit, főként azzal, hogy az addig látottnál nagyobb léptékben mesélt el egy bűnügyi történetet. Gyönyörű, érzelmes, lényegében tökéletesen elkészített film, és egyike azon ritka, nagy elismerést kiváltó alkotásoknak, amelyek valóban minden dicséretet megérdemelnek.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk