audrey hepburn
Getty Images

5 híresség, akivel nagyon furcsa dolgok történtek a második világháborúban

A második világháborúban számos ismert ember vett részt ilyen-olyan formában. Furcsábbnál furcsább sztorik születtek a korabeli celebritások kalandjairól, amelyek mind megérdemelnének egy-egy filmfeldolgozást. Ezen oknál fogva, az alábbi cikkben 5 olyan ismert embert sorolunk fel, akivel nagyon furcsa dolgok történtek a második világháborúban.


Kennedy egy kókuszdióval mentette meg a legénységét

Library of Congress/Unsplash

John F. Kennedyt orvosi okok miatt harcképtelennek minősítették, de a kapcsolatait felhasználva mégis bejutott a haditengerészethez. A hajóját azonban egy japán romboló kettévágta. 12 órán át kapaszkodott Kennedy és legénysége a hajóba, mielőtt úgy döntöttek, hogy cápákkal teli vizeken átúszva partra szállnak.

A legénység napokig a szigeten rekedt, Kennedy pedig végül egy kókuszdióba vésett egy üzenetet, ezt pedig átadta két bennszülöttnek, és megkérte őket, hogy vigyék el a közeli szövetséges bázisra. A kókuszdió üzenete célba ért, és a legénység megmenekült. Kennedy a kókuszdióhéjat később is megőrizte, sőt az Ovális Irodában papírnehezékként használta.

Ernest Hemingway tisztnek adta ki magát, és egy francia milíciát vezetett

Bár Ernest Hemingway a második világháború alatt csak egy haditudósító volt, ez nem akadályozta meg abban, hogy egy hadsereget vezessen: Franciaországban tartózkodva az író rátalált a francia ellenállók egy szedett-vedett csapatára, és úgy döntött, jobb vezetésre van szükségük.

Letépte a riporteri jelvényét, meggyőzte a csoportot, hogy ő egy amerikai ezredes, és átvette az irányítást. Hemingway a csoportot Rambouillet városába vezette, és ott állomásoztatta őket. Azzal, hogy azt mondta az amerikai hadseregnek, hogy utánpótlást szállít egy másik csapat számára, meggyőzte honfitársait, hogy fegyverezzék fel őket géppuskákkal és gránátokkal.

Ezután Hemingway Párizs felé vonult a milíciájával. Bár a terv az volt, hogy támadást vezet néhány nagyváros ellen, Hemingway állítólag leginkább bárokat szabadított fel, hogy ott részegedhessen le. Csoportja egészen a párizsi Ritzig jutott, ahol Hemingway a háború alatt végigbulizta az éjszakákat. Később az író a megdöbbentő akciót úgy tálalta, hogy ő volt az első, aki felszabadította a Ritzet.

Ez is érdekelhet: 6 pillanat a 20. századból, ami megváltoztatta a világtörténelmet

Audrey Hepburn majdnem éhen halt

Paramount/Bud Fraker

1944-ben Audrey Hepburn Hollandiában tartózkodott, amikor a nácik lezárták a országot, és megkezdődött az az évszak, amely az „éhség teleként" vonult be a történelemkönyvekbe. 1944-ben szinte lehetetlen volt élelmet szerezni, és Hepburn azt állítja, hogy neki és családjának csalán, főtt fű és tulipánhagymák fogyasztásához kellett folyamodnia a túlélés érdekében.

A végére Hepburn mindössze 40 kilogrammra fogyott. Az alultápláltságtól sárgaság és asztma gyötörte a testét, és nagy valószínűséggel meg is halhatott volna, ha a háború vége előtti napon egy holland katona nem ad hét darab csokit a későbbi színésznőnek. Hepburn mind a hetet azonnal megette, és végül így menekült meg.

Coco Chanel egy náci báró szeretője volt

Amikor a nácik megszállták Franciaországot, Chanel egy náci báró szeretője volt. Emiatt rengeteg találgatás, sőt egész konkrét információk kaptak szárnyra az ügyben, hogy a divattervező a náciknak kémkedett.

Chanel állítólag a „Westminster" fedőnevet kapta, és egyes történészek azt állítják, hogy divatgurut körbeküldték Európában, hogy kémeket toborozzon a náciknak. A pletykák szerint Heinrich Himmlerhez is elutazott, és felajánlotta, hogy Winston Churchillhez fűződő kapcsolatait felhasználva információkat gyűjt. A háború végén Chanel és náci szeretője Svájcba menekült, ahol még 10 évig együtt maradtak. A kivégzéstől csak Winston Churchill közbenjárására menekült meg, aki levette a nevét a halállistákról.

Chanel természetesen haláláig tagadta a szóban forgó vádakat, azonban a történészek egyre konkrétabb bizonyítékokat tárnak fel az üggyel kapcsolatban.

Kedvenc bajtársa ihlette Gene Roddenberry egyik leghíresebb karakterét

Amikor elkezdődött a második világháború, a Star Trek alkotója, Gene Roddenberry jelentkezett az amerikai hadsereg légierejébe. Egy katona mellett repült, aki a háború alatt a legjobb barátja lett – és egyik leghíresebb karakterének ihletője.

Roddenberry barátját Kim Noonien Singhnek hívták, a háború után azonban megszakadt a kapcsolatuk. Mivel Roddenberry újra kapcsolatba akart lépni régi barátjával, írt egy karaktert a Star Trekbe – Kirk nemezisét, Khan Noonien Singh-et – remélve, hogy barátja meglátja és felveszi vele a kapcsolatot, ez azonban soha nem történt meg.

Forrás: Listverse

A figyelmetekbe ajánljuk