Könnyen jött, könnyen ment – 3 uralkodó, aki viccesen rövid ideig volt hatalmon

Könnyen jött, könnyen ment – 3 uralkodó, aki viccesen rövid ideig volt hatalmon

A hatalom afrodiziákum. Sokan törekszenek rá, de nem mindenki kaphatja meg, akiknek azonban sikerül megszerezniük őrülten őrzik. A hatalom azonban néha közel sem tart olyan sokáig, mint ameddig a birtoklója szeretné, és túl hamar véget érhet, olykor drámai módon. Íme 3 vezető, akik rendkívül rövid ideig uralkodtak.


I. Johanna angol királynő – 9 nap

Getty Images

I. Johanna angol királynő uralkodása Angliában több mint hat évtizeddel a rózsák háborúja után kezdődött, amely VII. Henrik katonai győzelmével és a Tudor-dinasztia felemelkedésével ért véget. Bár nem a legmegfelelőbb trónigénnyel rendelkezett, hiszen elődje VI. Eduárd király első unokatestvére volt, protestáns hittel. A reformáció azonban még mindig zajlott Európa-szerte, és VI. Eduárdnak nagy szerepe volt abban, hogy Angliát a protestantizmus felé terelje.

Lady Jane Grey-t 1553. július 10-én koronázták meg, bár uralkodása rendkívül gyorsan, tragikus módon ért véget. Július 19-én, kilenc nappal a trónra lépése után, a trónt Eduárd nővére, Mária foglalta el. Mivel ő Európa többi katolikus frakciójával szövetséges, meggyőződéses katolikus volt, behódoltak neki. Johannát és szövetségeseit pedig halálra ítélték. Ezért novemberben a korona elleni árulással vádolták meg, majd 1554 februárjában kivégezték.

Ez is érdekelhet:Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

Mihail Alekszandrovics Romanov – 1 nap

pt.wikipedia.org

1917. március 2-án, amikor az orosz forradalom az utolsó szakaszához közeledett, II. Miklós cár lemondott trónjáról bátyja, Mihail Alekszandrovics javára. Meglepő – bár végső soron hiábavaló – döntés volt, hiszen arra számítottak, hogy fiának, Alekszejnek adja át a trónt. Bár az állami politika egyértelmű volt a lemondó cár akaratának tiszteletben tartása, a forradalom eseményei kissé bonyolították a kérdést, mivel a lázadó frakciók többsége ellenezte a monarchia bármilyen formában való megőrzését.

Mihail körülbelül egy napig maradt hatalmon új cárként, mielőtt március 3-án végül visszautasította a trónt. Ez azonban nem sokat számított, mivel ő volt az első a tizennyolc Romanov közül, akit 1918 júniusában a bolsevikok kegyetlenül kivégeztek.

XIX. Lajos – 20 perc

commons.wikimedia.org

Louis Antoine a forradalom előtti utolsó francia király, XVI. Lajos unokaöccse volt. Az 1775-ben született fiú a forradalom legbrutálisabb szakaszának szemtanúja volt, amikor szinte az egész királyi családot kivégezték. Megrögzött királypárti volt, majd a forradalom utáni Vendee-i felkelés során ellenforradalmi erők élére állt, és a napóleoni háborúkban más európai hatalmak oldalán harcolt.

Amikor 1815-ben helyreállították a francia monarchiát, Lajos apját, Fülöp Károlyt választották új királlyá. Ám 1830-ban újabb forradalom tört ki, amelyet a Károly kormánya által elfogadott konzervatív és royalista politika váltott ki.

Az egyre növekvő nyomás és a fővárosi lázadások miatt Károly 1830. augusztus 2-án lemondott a trónról fia, Lajos javára. Talán érzékelve, hogy Franciaországban nem ez a legjobb időszak uralkodónak lenni, Lajos azonban apja lemondását követő 20 percen belül tovább adta a hatalmat unokaöccsének, V. Henriknek.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk