brit korona

Eltűnt a korona a brit koronaékszerek közül, ez volt az oka

A hatalmas korona jó ideje hiányzik a londoni Towerben található koronaékszer-kiállításról. A királyi család pedig Twitteren jelentette be, hogy Szent Eduárd koronáját ideiglenesen eltávolították, mivel azt jelenleg átméretezik, hogy Károly herceg fejére illeszkedjen a koronázáskor.


A Szent Eduárd korona a királyi gyűjtemény egyik központi darabja, és történelmileg is jelentős, mivel ez az az ékszer, amelyet a legtöbb uralkodó koronázásakor használtak. Az 1661-ben készült, Robert Vyner ékszerész által készített korona íves kialakításán 440 drágakő, köztük zafírok, rubinok, ametisztek és más drágakövek ékeskedik.

Ez is érdekelhet: 4+1 tény, amit kevesen tudnak II. Erzsébet királynő koronájáról

A királyi család hivatalos honlapja megerősítette, hogy Károly herceg viselni fogja a koronát a saját koronázásán jövő májusban, és hozzátették, hogy a fejdíszt átalakítás miatt vitték el a londoni Towerből. A szertartást május 6-án tartják a Westminster Apátságban, de Károly herceg ezen felül a császári állami koronát is viselni fogja, amelyen a vitatott Koh-i-Noor gyémánt található.

Erzsébet királynő korábban elárulta, hogy a korona viselésének van egy aprócska hátránya, méghozzá a súlya.

Nem lehet lenézni benne, hogy elolvasd a beszédet. Mert ha ezt tennéd, kitörnéd a nyakad

– mesélte egyszer az egykori királynő.

A figyelmetekbe ajánljuk