a korona II. Erzsébet királynő koporsóján
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Vajon Kamilla viselni fogja Erzsébet anyakirályné koronáját Károly megkoronázásakor?

Kamilla királynét is megkoronázzák Károly király koronázási szertartásán − erősítette meg a Buckingham-palota a hét elején.


Felvetődött, hogy a 75 éves Kamilla egy olyan koronát viselhet, amelyet Károly nagymamája, Erzsébet királynő számára készítettek VI. György király 1937-es koronázásakor. A korona azonban a koronaékszerek egyik leghíresebb − és legvitatottabb − gyémántját tartalmazza.

A Koh-i-Noor gyémánt az anyakirálynő híres koronájának központi darabja, de egy nemzetközi vita középpontjában is áll, mivel Indiában egyre nagyobb követeléseket támasztanak a gyémánt visszaszolgáltatására. A gyémántot eredetileg az akkori Kelet-indiai Társaság szerezte meg, majd Nagy-Britanniába szállították, ahol Viktória királynő gyűjteményébe került. Emellett Pakisztánban és Afganisztánban is követelik a tulajdonjogát.

Indiában a korona körüli diplomáciai vita beárnyékolja a koronázási terveket. Egy, a Bharatiya Janata Párt nevében nyilatkozó forrás a Telegraphnak elmondta:

Kamilla koronázása és a Koh-i-Noor használata fájdalmas emlékeket idéz fel a gyarmati múltból. Az indiaiak öt-hat generációja több mint öt évszázadon át szenvedett többszörös idegen uralom alatt. Kamilla királyné megkoronázása és a Koh-i-Noor használata néhány indiait valóban visszarepít a Brit Birodalom idejébe.
Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 \u00e9s Erzs\u00e9bet hercegn\u0151 VI. Gy\u00f6rgy koron\u00e1z\u00e1sa ut\u00e1n, 1937

Fotó: Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL/Getty Images

Az anyakirálynő koronája előtt a gyémánt szerepelt Alexandra királyné, VII. Edward király felesége koronáján is, akit 1902-ben koronáztak meg a Westminster-apátságban. A gyémántot Mária királynő, V. György király felesége 1911-es koronázási ceremóniáján is használták.

Az 1937-es korona igen látványos darab − könnyebb, mivel platinából készült, és összesen 2800 gyémántot tartalmaz. A Koh-i-Noor gyémánt mellett, amely egy levehető foglalatban van, a koronán egy másik nagy gyémánt is található, melyet a török szultán adott Viktória királynőnek 1856-ban, hálából a krími háború alatti brit támogatásért. Az anyakirálynő VI. György király uralkodása idején a parlament állami megnyitóján, majd 1953-ban lánya koronázásakor is viselte a koronát. A koporsójára helyezték, amikor 2002-ben meghalt.

Érzelmi okokból biztosan lenne értelme, hogy Kamilla viselje a történelmi darabot, amikor 2023 májusában Károly mellett megkoronázzák. A király nagyon közel állt a nagymamájához, és több beszámoló is jelezte, hogy ezt a bizonyos koronát mindig is Kamilla számára jelölték ki, hogy viselje.

Forrás: People


A figyelmetekbe ajánljuk