II. Erzsébet királynő

A brit családi ékszerek egyesítik a szépséget, a luxust és mindenekelőtt a történelmet. Közülük is kiemelkedik a császári állami korona, amelyet II. Erzsébet királynő 1953-as koronázási ceremóniáján használtak, és ami drágakövekből, gyöngyökből, fémekből és bársonyból készült. Ez a kiegészítő uralkodóról uralkodóra szállt, de az idők során nagy változásokon ment keresztül, és különös tényeket hagyott maga után.


Súly

A császári korona súlya körülbelül 3 font (ez körülbelül 1 kilogramm), ami a gyémántokból, rubinokból, zafírokból és smaragdokból álló nagyszámú drágaköveknek köszönhető, amelyek díszítik.

Különleges alkalmak

Amellett, hogy az Egyesült Királyság uralkodóinak koronázási ceremóniáján használják, a nagy ékszer minden évben a londoni Towerből, ahol általában őrzik, egészen a Westminster-palotáig utazik. Ezt a darabot a brit parlament hagyományos megnyitó beszédénél használják. Az utóbbi években az uralkodó inkább nem viseli ezt a népszerű kiegészítőt az öltözékében, mivel túl nagy súlyt helyez a fejére, és azt is szokta mondani olykor, hogy igencsak nehézkes.

Eredet

A birodalmi \u00e1llami korona.

Wikipedia

A darabot a királynő apjának, VI. Györgynek 1937-es koronázására készítették, de az 1838-ban Viktória királynő számára tervezett korona alapján készült. A „birodalmi állami korona" kifejezés a tizenötödik századból származik, amikor az angol uralkodók egy boltívekkel körülvett mintát választottak, hogy jelezzék, Anglia nem tartozik más földi hatalom alá.

Koronázás

1953-ban II. Erzsébet királynő nem egy és nem is kettő koronát viselt a koronázásakor, hanem összesen 3 darab díszítette a fejét. Először az uralkodó a IV. György állami diadémot viselte a ceremóniára menet. Ezután a Szent Edward korona került a királynő fejére. A Buckingham-palotába visszatérve pedig II. Erzsébet a császári állami koronát viselte.

Értéke

A koronaékszerek együttes becsült értéke 4-7 milliárd dollár. A Cullinan I. gyémánt, amely a gyűjtemény legnagyobb drágaköve, körülbelül 550 millió dollárt ér. Arról azonban nincs hivatalos adat, hogy önmagában a császári államkorona mennyit ér.

A figyelmetekbe ajánljuk