Ez Erzsébet királynő kedvenc helye a világon
Getty Images

Ez Erzsébet királynő kedvenc helye a világon

Miután hét évtizedet töltött a trónon, nem meglepő, hogy a királynő nem kevés történelmi elsőséget tudhat magáénak. Nemcsak ő az Egyesült Királyság leghosszabb ideig uralkodó királynője, hanem ő a történelem legtöbbet utazó brit felsége is. II. Erzsébet uralkodása alatt mintegy 117 különböző országot látogatott meg, és bár sokat nehéz lenne nyaralásnak nevezni, van néhány hely a világon, amelyek különleges helyet foglalnak el a szívében.


Dél-Afrika

Unsplash

Fiatal nőként a királynő nem volt különösebben nagy utazó, 20 éves koráig még az Egyesült Királyságot sem hagyta el. 1947 februárjában azonban – mindössze néhány hónappal Fülöp herceggel való eljegyzése előtt – apja, VI. György bejelentette, hogy a család Dél-Afrikába utazik. Sarah Bradford Queen Elizabeth Elizabeth II: Her Life in Our Times című könyve szerint ez a kirándulás mély és életre szóló hatással volt rá. Ez volt az első állami látogatás a második világháború kitörése óta. 35 éjszakát töltöttek a királyi vonaton utazva, a körút középpontjában pedig Erzsébet – akkor még hercegnő– állt, aki ottlétük alatt, április 21-én töltötte be 21. életévét.

Málta

Unsplash

A napsütötte mediterrán szigetcsoport, Málta az egyetlen olyan hely az Egyesült Királyságon kívül, amelyet a királynő otthonának nevezett. Itt élt Fülöp herceggel 1949 és 1951 között, amikor az edinburghi herceg a Királyi Haditengerészet tisztjeként ott állomásozott. Otthonuk a terjedelmes Villa Guardamangia volt, egy 18. századi elegáns kúria 18 szobával, istállókkal és hatalmas kerttel. A fővárosban, Valletta külvárosában található palazzo stílusú villát Louis Mountbatten, Fülöp herceg szeretett nagybátyja ajándékozta a fiatal párnak, és a ház jelenleg felújítás alatt áll, hogy múzeumként is megnyílhasson. Amíg a királynő ott tartózkodott, viszonylag normális életet élhetett, mint egy tengerésztiszt felesége: vásárolgatott, és hajókirándulásokat szervezett a sziget körül.

St Mawes, Cornwall

Getty Images

Cornwall déli partjainál fekvő, fehérre meszelt házikóiról és idilli kikötőjéről ismert. Kellemes tengerparti hely, amely mindig is nagy becsben tartott a királynő, hiszen itt töltötte gyermekkorának meghatározó vakációit. A festői halászfalu az anyakirálynő kedvence volt, ő vitte el a kis Erzsébetet és Margitot ezekre a tengerparti kirándulásokra. A család mindig Penolva-ban szállt meg, egy gyönyörű, eldugott vízparti birtokon, amelyet az anyakirálynő közeli barátja, Dick Wilkins építtetett. A Cornish Riviera szívében található házból gyönyörű kilátás nyílik az óceánra.

És mi legjobb az egészben? Manapság a házat a St Mawes Retreats cégen keresztül bárki kibérelheti.

Kenya

Unsplash

Őfelsége Kenyában tartózkodott, amikor először hallotta a hírt apja haláláról. Az utat eredetileg Fülöp herceggel egy személyes nyaralásnak tervezték. Az ifjú pár az ország legrégebbi szafari-lodge-jában, a Treetopsban szállt meg, egy díszes faházban, amely az Aberdare Nemzeti Parkban egy víznyelő szélén állt. A hercegnő a napjait állatok fényképezésével töltötte és remekül szórakozott férjével, azonban a király halálhíre minden megváltoztatott.

Egykori fegyveres kísérője, Jim Corbett így írt róla:

A világtörténelemben először fordult elő, hogy egy fiatal lány hercegnőként mászott fel egy fára, majd királynőként mászott le róla.

S habár keserű élményekkel távozott először, utána többször visszatért és életének egyik legmeghatározóbb országává vált.

A figyelmetekbe ajánljuk