erzsébet királynő eszik
És emellett van kedve néha kiruccanni a McDonald'sba?

Sokan elgondolkodhatták már azon, hogy mit is szeret enni a királynő, amikor otthon van. Vajon ő is szívesen rendel elvitelre, ahogy Vilmos herceg és Katalin hercegné teszi, vagy a napi menüje csak klasszikus finom ételekkel van tele?

Az köztudott, hogy amikor egy hagyományos karácsonyi lakomáról van szó Sandringhamben, a családot homárral és whiskyvel kényeztetik, de mi a helyzet egy átlagos napon?

Azt is tudni lehet, hogy mi az, amit Erzsébet kitiltott a királyi konyhából, de kiderült, hogy – bár a királynő nagyjából azt rendelhet, amit csak akar – kedvenc ételei nem olyan bonyolultak, mint gondolnánk.

Darren McGrady, a királynő egykori, tizenöt évvel ezelőtt szolgáló személyi séfje mesélt az uralkodó kedvenc receptjeiről az Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen (Királyi étkezés: Receptek és emlékek a palota konyhájából) című könyvében, amit a Marie Claire ismertetett.

A főszakács hetente kétszer adott a királynőnek egy menüt, hogy kiválaszthassa, mit szeretne, és ha valamiért nem rajongott, akkor egyszerűen hagyott egy üzenetet a személyzetnek, hogy tudassa velük, hogy azt nem kéri többé.

McGrady szerint a királynő naponta négyszer eszik kisebb adagokba elosztva – reggelit, ebédet, délutáni teát és vacsorát.

A királyi életrajzíró, Katie Nicholl szerint a királynő reggelije általában teából és kekszből, majd egy tál gabonapehelyből áll, majd ezt általában egy könnyű ebéd követi, amely grillezett halat tartalmaz spenóttal vagy cukkinivel, de a grillezett csirkesalátát is szereti.

Kicsit később következik a délutáni tea pogácsával, lekvárral és rántott krémmel. Nicholl azt is megjegyezte, hogy nem számít, hogy éppen hol van Erzsébet, a délutáni teájára és édességére mindig szakít időt.

Úgy tudni, a királynő édesszájú is. Desszertnek bármit választana az étlapon, amin csokoládé van. Ha pedig valamit kortyolna mellé, akkor szívesen iszik egy gin Dubonnet-et vagy egy pohár pezsgőt.

McGrady azt is elárulta, hogy a Buckingham-palota személyzete minden pénteken fish and chipset ebédel, de a királynő tészta helyett panko zsemlemorzsát eszik, kedvenc fűszere pedig a Lea & Perrins Worcester szósz, a HP Sauce vagy a Heinz ketchup.

De vajon ennyi ételkínálat mellett van-e kedve Erzsébetnek valaha is kiruccani a McDonald'sba?

Úgy tűnik, nem.

A királynő soha nem rendelt gyorséttermi ételt. Ha 20 szakács van a konyhában, miért tenné? Leszólhat a konyhába, és azt rendelhet, amit csak akar

– mondta McGrady.

A figyelmetekbe ajánljuk