Részlet a A korona című sorozatból.
Netflix

Amitől még a királynő is kiakadt – 5 óriási ferdítés A korona című sorozatban

A korona című sorozatot milliók követik világszerte, ami nem csoda, hiszen rengetegen szeretnének betekintést nyerni a világ leghíresebb családjának magánéletébe. A szériát állítólag a „royal family” egyes tagjai is kifejezetten szeretik, azonban van, amikor a sorozat készítői feláldozzák a valós történelmi eseményeket a cselekmény oltárán. Az alábbi cikkben öt olyan, A koronában található ferdítést mutatunk be, ami a való életben egyáltalán nem így történt.


1. Nem Margit hercegnő fedte fel az igazságot Nerissa és Katherine Bowes-Lyonról.

A korona negyedik évadának hetedik, Hereditaly Principle című epizódjában Margit hercegnő (Helena Bonham Carter) felfedezi, hogy két, korábban elhunytként nyilvántartott anyai unokatestvére nagyon is él. Nerissa és Katherine Bowes-Lyon az 1940-es évek elején kerültek elmegyógyintézetbe fejlődési rendellenességeik miatt.

Amikor Margit szembesíti ezzel az anyakirálynőt, az elismeri, hogy tudta, hogy unokahúgai még életben vannak, de elmondja a hercegnőnek, hogy azért kellett őket intézetbe zárni, hogy ne lehessen a lányokat az egészségtelen királyi vérvonal bizonyítékaként felhasználni. Az epizódban Margit hercegnő megdöbbenve értesült unokatestvérei helyzetéről.

Nerissa és Katherine Bowes-Lyon John Herbert Bowes-Lyon és felesége, Fenella lányai voltak. John Herbert Bowes-Lyon az anyakirálynő bátyja volt, így Nerissa és Katherine Bowes-Lyon valóban II. Erzsébet királynő és húga, Margit hercegnő első unokatestvérei.

1941-ben a nővéreket a Surrey állambeli Redhillben található Royal Earlswood kórházban helyezték el. Az intézményt 1847-ben alapították, és kifejezetten a fejlődési rendellenességgel élők számára szolgált.

A korona úgy tüntette fel a szituációt, mintha a nővérekről nemcsak teljesen megfeledkeztek volna, hanem mintha a királyi család szégyellné őket. David Bowes-Lyon – akinek édesapja az anyakirálynő első unokatestvére volt – azonban hangsúlyozta, hogy a nővéreket nem hagyták magukra, és gyakran látogatta őket a család, köztük édesanyjuk, Fenella, aki 1966-ban hunyt el.

Továbbá úgy tűnik, Margit hercegnőnek nem volt semmilyen szerepe unokatestvérei felfedezésében. Sőt, valószínű, hogy az anyakirálynő egészen 1982-ig nem is tudott unokahúgai nehézségeiről.

2. Aberfan félreértelmezése

Netflix

A harmadik évad harmadik, Aberfan című epizódja az elhíresült, szörnyű bányaszerencsétlenséget mutatja be, amely 144 emberéletet követelt. Az epizódban II. Erzsébet királynőnek nyolc napba telik, mire a katasztrófa után meglátogatja Aberfan városát, és csak azután utazott el oda, hogy Harold Wilson miniszterelnök nyomást gyakorolt rá.

Az epizód azt is bemutatja, ahogy Erzsébet királynő (akit Olivia Colman alakít) csak úgy tesz, mintha sírna. Összességében II. Erzsébet királynő az egész tragédia során nagyrészt nagyon érzéketlen embernek tűnik.

Valójában II. Erzsébet királynőnek tényleg nyolc napba telt, mire 1966 októberében, a katasztrófa után meglátogatta a várost. Számos beszámoló szerint azonban a királynő nagyon is elérzékenyült, amikor Aberfanba látogatott. Sir William Heseltine szerint – aki a katasztrófa idején a királyi sajtóirodában szolgált – Aberfan nagyon mélyen érintette a királynőt, amikor odament. Ez volt azon kevés alkalmak egyike, amikor nyilvánosan könnyeket hullatott.

2002-ben II. Erzsébet királynő azt mondta, hogy „a legnagyobb bánata, hogy nem látogatott el Aberfanba közvetlenül a katasztrófa után".

Ez is érdekelhet: Már most lehet találgatni, hogy mi lesz A korona 6. évadában

3. Margit hercegnő soha nem győzködte a királyi családot, hogy fújják le Károly és Diána esküvőjét

A negyedik évadban a sorozat nézői láthatták, ahogy Margit hercegnő arra ösztönzi a királyi családot, hogy fújják le Károly herceg és Diána esküvőjét. Saját élettapasztalatát felhasználva úgy véli, hogy a házasság katasztrófával végződne, és úgy gondolja, hogy mindenkinek sokkal előnyösebb lenne, ha nem kerülne sor a frigyre.

A való életben azonban, ha Margit hercegnőnek voltak is ellenvetései Károly és Diana házasságával kapcsolatban, ezeket a gondolatait megtartotta magának.

A „csúsztatás” ötlete elképzelhető, hogy magától Helena Bonham Carter színésznőtől származik, aki egy sajtótájékoztatón így nyilatkozott:

Már a házasságkötés előtt világossá válik, hogy nagy problémák vannak, a család mégis arra bátorítja Károly herceget, hogy menjen végig rajta.

Valójában egy ideig Margit hercegnő és Diána hercegné között igazi barátság alakult ki. Margit támogatta Diánát, amikor az nem csatlakozott a család többi tagjához piknikezni vagy grillezni a Balmoralban töltött nyaralás alatt, és azt mondta Erzsébet királynőnek, hogy hagyja a fiatal hercegnét önállósodni. Diána kifejezetten szerette Margitot, egyszer például ezt mondta róla:

Mindig is imádtam Margót. Nagyon szeretem őt, és az első naptól kezdve csodálatosan bánik velem.

A pár kapcsolata azonban megromlott, miután megjelent Andrew Morton 1992-es életrajza, a Diana: Her True Story In Her Own Words. Margit hercegnő úgy érezte, hogy Diána elárulta a királyi családot azzal, hogy leleplezte őket. Sőt, Margit egyszer egy barátjának panaszkodott, mondván:

Szegény Lilibet és Károly mindent megtettek, hogy megszabaduljanak ettől a nyomorult lánytól, de ő csak nem akar elmenni.

4. Fülöp herceg házasságon kívüli viszonyairól még mindig nincs bizonyíték

Netflix

A korona korai évadai nem mindig a legjobb színben tüntetik fel Fülöp herceget. A sorozat azt sugallja, hogy Fülöp hercegnek viszonya volt Galina Ulanova orosz balerinával, és potenciálisan más nőkkel is.

A írócsapat az előbbi mellet azt is forszírozza, hogy a herceg lefeküdt egy riporterrel Melbourne-ben az 1956-os olimpia idején, és utal arra, hogy talán Új-Guineában is viszonya volt különböző nőkkel. A műsor azonban soha nem mutatja be nyíltan, hogy Fülöp herceg megcsalja Erzsébet királynőt.

Fontos kiemelni, hogy a Fülöp házasságon kívüli viszonyairól szóló vádak nagyrészt pletykákon alapulnak – nincsenek szilárd bizonyítékok, amelyek alátámasztanák ezeket az állításokat.

Voltak szóbeszédek arról, hogy Fülöp hercegnek egyszer házasságon kívüli kapcsolata volt Pat Kirkwood színésznővel is, de ezeket soha nem sikerült igazolni.

5. Fülöp közel sem volt ennyire kegyetlen a fiával

A második évad 9. epizódjában a nézők láthatják, ahogy a fiatal Károly herceget a Gordonstounban – ugyanabban az iskolában, ahová Fülöp herceg is járt – rendszeresen zaklatják a többiek. Ebben az epizódban azonban Fülöp herceg ahelyett, hogy támogatná Károly herceget, inkább „gyengének" nevezi a fiát, amiért az sír.

A valóságban azonban egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Fülöp herceg valaha is „gyengének” nevezte volna Károlyt – különösen azért, mert bántották. Károly herceg ugyan nyíltan beszélt a Gordonstounban szerzett negatív tapasztalatairól, de nagyon úgy tűnik, hogy az az elképzelés, miszerint Fülöp herceg is bántalmazta a fiát, nem állja meg a helyét.

A források alapján ez a bizonyos epizód zavarta a legjobban a királyi család tagjait – beleértve magát Erzsébet királynőt is.

Egy magas rangú bennfentes ezt mondta a The Expressnek:

A királynő tisztában van vele, hogy sokan, akik nézik a A koronát, úgy tekintenek a sorozatra, mint a királyi család pontos ábrázolására, és ezen nem tud változtatni. Azt azonban közvetíthetem, hogy felháborította őt az, ahogyan Fülöp herceget a fia jóléte iránt érzéketlen apaként ábrázolják.

A figyelmetekbe ajánljuk