korona ötödik évad Dominic West és Elizabeth Debicki

Botrányok és események, amelyek kimaradtak A korona legújabb évadából

A korona ötödik évada viszonylag rövid időszakot fed le – 1991-ben kezdődik és közvetlenül Diána hercegné tragikus halála előtt, 1997 augusztusában ér véget –, a Netflix drámája hat nagyon drámai és sűrű évet pakol bele mindössze 10 epizódba. Így természetesen még maradt néhány emlékezetes esemény, amelyet kénytelenek voltak kihagyni az alkotók.


A tréfás hívás

II. Erzsébet királynő 1995 októberében egy kanadai rádióállomás átverésének áldozatául esett: az uralkodó hét percet töltött telefonon Pierre Brassard rádiós DJ-vel, aki az akkori kanadai miniszterelnöknek, Jean Chretiennek adta ki magát.

Az angol és francia nyelven folytatott beszélgetésük során a királynő a királyi család halloweeni terveiről és a québeci népszavazáson való részvételről beszélt. A Buckingham-palota szóvivője azonban cseppet sem volt elragadtatva a tréfától. Ő úgy vélte, hogy a királynő idejét pazarolták teljesen feleslegesen.

Ami Brassardot illeti, a BBC Radio 4-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem bánta meg a királynővel folytatott beszélgetését:

Nagyon vicces volt. Egy ilyen beszélgetés jó dolog, mert megláthatjuk az emberi oldalát.

Diána és Dr. Hasnat Khan kapcsolata

A hetedik epizód a walesi hercegné első találkozását mutatja be a szívsebésszel – egy londoni kórházban tett látogatása során –, de csupán rövid bepillantást engedett a kapcsolatukba. Azonban ez egy sokkal komolyabb és jelentősebb kapcsolat volt Diána életében. A pár két évig járt titokban, és csak hetekkel a hercegné 1997 augusztusában bekövetkezett halála előtt vetettek véget a románcnak.

A The Diana Chronicles című könyv szerzője, Tina Brown szerint Diána úgy emlegette Hasnat Khant, mint „az igazit". Bár a hírhedten zárkózott orvos 2008-ig nem beszélt nyilvánosan a kapcsolatukról, már házasságról is beszéltek, illetve Diána 1996-ban elutazott Pakisztánba is, hogy találkozzon az orvos családjával.

A Diána iránti médiafigyelem azonban túl soknak bizonyult Khan számára, nem tudta kezelni.

Tudtam, hogy nem leszek képes normális életet élni. A legfőbb aggodalmam az volt, hogy összeházasodunk, és az életem pokollá válik, mert ő az, aki

– magyarázta Khan 2008-as nyilatkozatában.

Vilmos herceg kórházi tartózkodása

A 8 éves Vilmos súlyos fejsérülést szenvedett az internátusban, amikor véletlenül eltalálta egy golfütő, emiatt pedig 1991 júniusában több napot kórházban kellett töltenie.

Akkoriban az Associated Press arról számolt be, hogy Harry herceg volt az első látogatója a 70 perces beavatkozás után, illetve Diána egy külön szobában maradt a londoni kórházban, hogy fia közelében lehessen.

Anna hercegnő második esküvője

Míg az ötödik évadban láthatjuk, ahogy Erzsébet királynő egyetlen lánya, Anna közli édesanyjával, hogy újraházasodik, miután elvált első férjétől, Mark Phillips-től, addig az 1992. decemberi esküvőt nem mutatják be. A pár mindössze 30 vendég előtt házasodott össze Skóciában, azért ott, mert Angliában az egyház nem engedélyezte az elváltak újraházasodását.

Squidgygate

Akárcsak Károly és Kamilla hírhedt telefonbeszélgetése, amely az évad elején az egyik fő cselekménypont, a The Sun 1992 augusztusában nyilvánosságra hozott egy magánbeszélgetést Diána és közeli barátja, James Gilbey között. A 90-es évek eleji beszélgetésük során Gilbey több tucatszor „Squidgy"-nek becézgette Diánát, a walesi hercegné pedig a házasságát az EastEnders című brit szappanopera egyik szereplőjéhez hasonlította.

A figyelmetekbe ajánljuk