lady jane grey kivégzése

Az angol királynő, aki mindössze 9 napig uralkodott

I. Johanna, vagy ismertebb nevén Lady Jane Grey mindössze kilenc napig uralkodott 1553-ban. Uralkodásának rövidsége ellenére mély nyomot hagyott az angol történelemben, és megannyi história kering róla. De ki volt ő és mi történt vele?


Lady Jane Grey 1537-ben született Lady Frances Brandon és Henry Grey, Suffolk első hercegének gyermekeként. Nem gondolta volna, hogy valaha királynőként kell majd uralkodnia, de nem is igazán vágyott erre. Nehéz gyermekkora volt, szülei rosszul bántak vele. Tízéves kora után VIII. Henrik utolsó feleségéhez, Parr Katalinhoz került, ahol komoly oktatásban részesült. Tudása és éles esze miatt előkelő helyet foglalt el a korabeli intellektuális körökben. A protestáns hitre nevelték, a házasságát pedig politikai megfontolások vezérelték.

Ez is érdekelhet: A királynő hálójában – Viktória naplófeljegyzései a nászéjszakájáról

Házassága

A 16. századi Angliában az elrendezett házasságok mindennaposok voltak. A családfők gyakran már a gyerekek fiatalkorában (néha még csecsemőkorban) ígéretet tettek a kiválasztottaknak, és a házasságot arra használták, hogy biztonságot, stabilitást és hatalmat teremtsenek a házuk számára.

A felnőttek Jane életében ambiciózusak voltak. Úgy gondolták, hogy ideális párja lehetne VI. Eduárd királynak. A 15 éves uralkodó azonban sokszor betegeskedett, ezért régense, John Dudley segített neki. Az udvarában lévő segítők jól tudták befolyásolni a királyt. Ezért Eduárd úgy döntött, inkább választja örököséül ugyancsak protestáns vallású rokonát, Jane-t, mint saját nővérét, a buzgó katolikus Mária hercegnőt.

A 16 éves Jane-t azonban a hatalom és gazdagság eszközének tekintették, ezért hozzáadtak Guildford Dudleyhez, a northumberlandi herceg tizenéves fiához:John Dudley ugyanis igyekezett elérni, hogy saját családja kaparintsa meg a királyságot.

Kétségek

Bár sokan úgy vélik, hogy Jane jogtalanul lépett trónra, mások azt állítják, hogy a kilenc napos királynő mindvégig a törvényes örökös volt.

Miután Eduárd elhunyt, a régens azonnal kikiáltotta fia feleségét királynőnek, aki azonban egyáltalán nem szeretett volna uralkodó szerepben tetszelegni. Érzelmileg és fizikailag is rosszul volt a király halálakor. Kétségeit sógoraira, a Dudley családra fogta, sőt azt is hitte, hogy ők mérgezték meg Eduárdot.

Az ítélet

Az northumberlandi herceg törvénytelen intézkedése felháborította az angolokat, Mária, VI. Eduárd idősebb nővére pedig Norfolkban kikiáltotta magát királynőnek, és rendkívül gyorsan támogatókat toborzott maga mellé. A titkos tanács, a főváros, a hajóhad és a legtöbb grófság is Máriához csatlakozott. Még John Dudley is elhagyva csapatait, behódolt Máriának. De hiába, Jane Greyt férjével, apjával és apósával együtt azonnal a Towerbe záratták.

Apósát, John Dudley-t szinte azonnal kivégezték, édesapját viszont szabadon engedték. A fiatal királynőre és férjére azonban kimondták a halálos ítéletet, de csak pár hónappal később hajtották végre. Mária állítólag nem akarta megöletni Jane-t. Azt remélte, hogy kiderül, ő nincs benne a cselszövésben, azonban nem így lett. A bírák ugyanis bűnösnek találták a lányt. Csupán azért, mert kilencnapos uralma alatt királynőként írta alá az ország dokumentumait.

Először máglyahalálra ítélték, azonban Mária a gyorsabb és humánusabbnak vélt lefejezés mellett döntött. Így Lady Jane Greyt 1554-ben végezték ki, mindössze kilencnapnyi uralkodás után.

A figyelmetekbe ajánljuk